18:59:16 25.09.2018
 
Stiri

CONTROALE // ALIMENTAȚIA din școli și grădinițe: Mai mult de jumătate din instituții NU respectă regimul alimentar impus de Ministerul Sănătății

Social 19.05.2017 13:38 Vizualizări1601 Autor: Ziarul National
CONTROALE // ALIMENTAȚIA din școli și grădinițe: Mai mult de jumătate din instituții NU respectă regimul alimentar impus de Ministerul Sănătății JC

Peste 50 la sută dintre grădinițele și școlile din Republica Moldova nu respectă în mod integral recomandările Ministerului Sănătății pentru un regim alimentar sănătos. Totodată, doar 52 la sută din școli și 38 la sută din grădinițe respectă în totalitate meniurile noi aprobate de Ministerul Sănătății, iar unele instituții nu dispun de fișe tehnologice pentru prepararea bucatelor, așa cum prevede regulamentul.

Acestea sunt câteva concluzii ale inspectorilor specialiști din domeniul sănătății publice și siguranței alimentelor care au efectuat controale în 1 421 de grădinițe și 1 261 de școli din R. Moldova pe parcursul lunii aprilie curent.

Potrivit Ministerului Sănătății, două instituții de învățământ din R. Moldova au rămas fără autorizații sanitare, 22 și-au sistat temporar activitatea, patru angajați au fost concediați, iar inspectorii au evaluat calitatea meniurilor și condițiile sanitare din grădinițe și școli au întocmit 608 prescripții sanitare și 108 procese-verbale pentru abateri administrative.

Specialiștii au descoperit, de asemenea, că 45 la sută dintre punctele medicale din grădinițe nu sunt asigurate cu toate medicamentele strict necesare. Această lacună a fost depistată și în 28 la sută dintre școli. De asemenea, 12 la sută dintre instituțiile preșcolare nu au planuri de profilaxie a bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare. Cerința respectivă este ignorată și de 7,3 la sută dintre școli.

În același timp, în mai multe instituții de învățământ nu sunt respectate integral normele igienice și sanitare. În peste 10 la sută dintre grupurile sanitare din școli lipsește săpunul lichid. Aceeași situație a fost atestată și în aproape 9 la sută dintre instituțiile preșcolare.

Unităților de învățământ controlate li s-a cerut să se conformeze cât mai repede cerințelor sanitare și alimentare, fiind informate că nerezolvarea problemelor va atrage sancțiuni și mai dure în viitor.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md