Contracararea amenințărilor HIBRIDE, principalul subiect al ședinței operaționale a HUB-ului de securitate al UE, găzduite de Chișinău. „Avem un angajament neclintit și FERM față de reziliența, stabilitatea și securitatea R. Moldova”


Metode de colaborare și coordonare inovative pentru prevenirea consecințelor provocate de amenințările hibride sunt analizate astăzi la Chișinău, în cadrul celei de-a șaptea ședințe operaționale a HUB-ului de securitate al UE, organizate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în parteneriat cu Comisia Europeană, Delegația UE în R. Moldova și Misiunea de Parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova).
Potrivit organizatorilor, ședința operativă se concentrează pe contracararea amenințărilor hibride și beneficiază de prezența mai multor experți strategici și operaționali din țări membre ale UE - Mindaugas Lasas, șeful secției Amenințări Hibride în cadrul Secretariatului General al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE); Cosmin Dinescu, șeful Misiunii de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova); Frank Paul, consilier pe probleme de securitate internă în relațiile cu Ucraina și R. Moldova, Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Comisia Europeană.
Aceștia s-au întrunit pentru a discuta bune practici și modalități efective pentru a face față amenințărilor hibride, inclusiv bazat pe experiența R. Moldova.
„Datorită sprijinului partenerilor noștri europeni și internaționali, am crescut gradul de conștientizare cu privire la amenințările și manifestările hibride și am format o comunitate care contribuie și atrage resurse pentru a crește rezistența R. Moldova și a UE deopotrivă. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul constant al comisarului Ylva Johanson și al președințiilor Consiliului UE din Republica Cehă, Suedia și Spania”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.
„Subiectul reuniunii de astăzi este foarte relevant pentru R. Moldova și pentru întreaga regiune. R. Moldova suferă de pe urma repercusiunilor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a încercărilor permanente de destabilizare a țării. În contextul provocărilor de securitate în plină evoluție, cooperarea UE – R. Moldova în domeniul securității s-a intensificat considerabil în ultimii ani, pentru a sprijini reziliența R. Moldova și a-i permite să joace un rol activ în securitatea regională”, a menționat șeful Delegației UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks.
„Venim într-un spirit de parteneriat, în conformitate cu deplina noastră apreciere a abordării rapide, hotărâte și capabile a partenerilor noștri din R. Moldova. Sprijinul strategic și integrat al EUPM Moldova prin consiliere, instruire și echipamente ar trebui înțeles ca un angajament neclintit și ferm al statelor membre ale UE față de reziliența, stabilitatea și securitatea R. Moldova. Rămânem partenerul R. Moldova în ceea ce privește securitatea acesteia pe drumul său spre integrarea în UE”, a completat șeful Misiunii de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova), Cosmin Dinescu.
Totodată, participanții la reuniune au trecut în revistă principalele rezultate obținute de R. Moldova în ultimul an, inclusiv realizarea a 110 acțiuni operaționale la care R. Moldova participă pe parcursul anului 2023 pe Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor criminale (EMPACT); elaborarea primei analize Moldovan Open Source Intelligence (OSINT) și prezentarea către Oficiul European de Poliţie Europol (OEP Europol) ca și contribuție națională pentru proiectarea produselor analitice europene; ar și realizarea a peste 15 investigații comune cu sprijinul Europol cu referire la tendințele emergente în infracțiunile transnaționale.











































































