10:36:23 15.10.2019
 
Stiri

Comisia Popșoi va audia toți membrii fostei Curți Constituționale în cadrul anchetei privind tentativa de PUCI din 7 - 14 iunie: Ce le-a spus membrilor Comisiei fostul procuror general Harunjen

Politică 20.09.2019 13:54 Vizualizări991 Autor: Ziarul National
Comisia Popșoi va audia toți membrii fostei Curți Constituționale în cadrul anchetei privind tentativa de PUCI din 7 - 14 iunie: Ce le-a spus membrilor Comisiei fostul procuror general Harunjen

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, în perioada 7 - 14 iunie curent, când R. Moldova a avut două guverne, i-a audiat astăzi pe fostul procuror general Eduard Harunjen, pe directorul agenției „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul postului public de televiziune, Ecaterina Stratan, și pe fostul prim-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Președintele acestei comisii parlamentare de anchetă, Mihai Popșoi, a declarat astăzi, într-o conferință de presă susținută la Parlament, că Eduard Harunjen a negat faptul că ar fi existat 60 de mandate de arest pe numele deputaților care au votat Guvernul Sandu, dar această informație urmează să fie confirmată și de procurorii care instrumentează un dosar vizavi de acest fapt.

Totodată, Harunjen a recunoscut faptul că a încurajat procurorii să semneze o scrisoare, pe care societatea a perceput-o ca fiind în susținerea fostei guvernări.

Directoarea de la „Moldova 1”, Ecaterina Stratan, a informat membrii comisiei că, în acea „săptămână de foc”, s-a consultat cu conducerea Companiei „Teleradio Moldova” și s-a decis ca mai întâi să fie chemat la emisiuni fostul premier Pavel Filip, apoi Igor Dodon și mai târziu Maia Sandu.

Mihail Ciubaciuc a depus mărturii vizavi de faptul cum i-a fost explicat că trebuie să se supună ministrului Alexandru Jizdan și nu lui Andrei Năstase.

O altă persoană care a fost chemată la audieri astăzi, dar nu s-a prezentat, este fostul șef interimar al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Anatol Golea. Acesta a trimis o scrisoare în care și-a expus viziunea vizavi de cele întâmplate, dar acest lucru nu i-a mulțumit pe membrii Comisiei, Mihai Popșoi anunțând că ar putea fi modificată legislația, astfel încât nimeni să nu se mai poată eschiva de la astfel de audieri.

Comisia vrea să afle în mod special cine a împiedicat accesul miniștrilor din Guvernul Sandu în edificiile de stat, cine păzea clădirile, cum au plecat Vlad Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova etc.

Ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, dar și președintele Asociației Procurorilor din R. Moldova, Alexandru Cladco, au anunțat că nu pot fi prezenți la audierile de astăzi și invitațiile le vor fi expediate repetat.

Mihai Popșoi a anunțat că urmează a fi audiați în acest caz toți membrii fostei Curți Constituționale, pentru a afla dacă au fost influențați în deciziile lor din perioada 7 - 14 iunie, fapt ce le permite democraților să acuze guvernarea ACUM - PSRM că ar fi uzurpat puterea, întrucât Guvernul Filip ar fi respectat deciziile Înaltei Curți.

Comisia condusă de Mihai Popșoi va prezenta, până la 18 octombrie curent, un raport care va include constratări politico-juridice cu privire la ceea ce s-a întâmplat la începutul lunii iunie în R. Moldova, iar Procuratura ar urma să stabilească dacă a fost sau nu o lovitură de stat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md