00:40:23 05.12.2021
Stiri

Compania „Teleradio-Moldova”, sub control parlamentar, iar directorul general - numit pentru un SINGUR mandat de șapte ani: Socialiștii NU au participat la votul din Parlament

Actualitate 21.10.2021 18:07 Vizualizări1613 Autor: Ziarul National
Compania „Teleradio-Moldova”, sub control parlamentar, iar directorul general - numit pentru un SINGUR mandat de șapte ani: Socialiștii NU au participat la votul din Parlament Moldpres


Parlamentul a modificat joi, în primă lectură, Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care prevede instituirea unui control parlamentar asupra furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”, precum și revizuirea modalității de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al acestei instituții și a Consiliului Audiovizualului.

Potrivit documentului, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova” urmează a fi desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Totodată, Consiliul de supraveghere și dezvoltare va fi constituit din șapte membri, dintre care trei vor fi propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, câte un membru - de către președintele Republicii Moldova și de către Guvern, iar alți doi membri - de organizații ale societății civile, reprezentative pentru domeniul serviciilor media audiovizuale.

Președinta Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a adăugat că și Consiliul Audiovizualului va fi format din șapte membri, inclusiv trei vor fi propuși de fracțiunile parlamentare, câte un membru - de către președintele Republicii Moldova și de către Guvern, iar alți doi membri - de organizații ale societății civile.

Membrii Consiliului Audiovizualului vor fi desemnați prin hotărâre a Parlamentului, pentru un singur mandat de șase ani.

În caz de vacanță a funcției înainte de termen, un nou membru al Consiliului Audiovizualului este desemnat pe durata restantă a mandatului, la propunerea aceleiași entități.

Menționăm că mandatul actual al tuturor membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali adjuncți urmează să înceteze de drept la data intrării în vigoare a acestei legi.

Documentul a fost criticat dur de către deputata socialistă Adela Răileanu, care a anunțat în cadrul ședinței în plen că fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor nu va participa la votarea proiectului, pentru că ar fi vorba de „un vot pentru cenzură” și „împotriva” jurnaliștilor de la „Teleradio-Moldova”, precum și „un pas spre dictatură”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md