15:35:13 23.09.2019
 
Stiri

Cod ALBASTRU de alertă TERORISTĂ în R. Moldova: Ce trebuie să facă populația

Social 25.03.2019 12:42 Vizualizări1428 Autor: Ziarul National
Cod ALBASTRU de alertă TERORISTĂ în R. Moldova: Ce trebuie să facă populația

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari, a semnat astăzi un ordin privind stabilirea codului albastru de alertă teroristă în R. Moldova, ceea ce înseamnă nivel scăzut al acestui pericol.

SIS arată într-un comunicat de presă că sistemului național de alertă teroristă (SNAT) reprezintă un mecanism de înștiințare și informare a populației despre eventuale pericole teroriste, de organizare și coordonare a acțiunilor de prevenire și descurajare a terorismului, în funcție de gradarea situației de securitate în țară.

Instituția a lansat, cu această ocazie, mai multe recomandări pentru populaţie. Astfel, fie că se află în stradă, în locuri aglomerate sau în transportul public, cetăţenii sunt îndemnaţi să fie precauţi şi să atragă atenția asupra aspectului exterior şi comportamentului persoanelor care li se par suspecte. Spre exemplu, dacă acestea poartă îmbrăcăminte care nu corespunde anotimpului sau creează impresia că sub haine ar avea obiecte ascunse sau în cazul în care încearcă să evite camerele de supraveghere şi contactul cu reprezentanții organelor de poliție.

O altă atenţionare vizează automobile părăsite, cele fără numere de înmatriculare, cu portbagaje supraîncărcate, staționarea îndelungată şi nejustificată în curtea sectoarelor locative, în apropierea obiectivelor aglomerate, precum şi gențile, rucsacurile lăsate fără supraveghere, cutii, din care se observă fire electrice, dispozitive mecanice. Cetăţenii sunt îndemnaţi să evite apropierea, atingerea, despachetarea sau mișcarea din loc a unor asemenea obiecte și să informeze imediat organele de drept.

Totodată, autorităţile cu împuterniciri în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului urmează să întreprindă un şir de măsuri, printre acestea numărându-se acumularea şi verificarea informațiilor și datelor cu privire la riscurile teroriste, desfăşurarea activităţilor de profilaxie, de sensibilizare şi formare a opiniei publice în vederea promovării politicii de stat în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului, precum şi despre regulile de comportament în situaţii de criză teroristă.

La fel, autorităţile abilitate vor elabora și implementa metode și instrumente noi de luptă împotriva terorismului şi îşi vor canaliza eforturile la diminuarea şi lichidarea acţiunilor factorilor care provoacă apariţia şi răspândirea ideologiilor cu caracter extremist-terorist.

Activitățile entităţilor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului sunt coordonate de către Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2019 09:05 Nicolae Negru Când se vor întâlni politicile extern...

20.09.2019 09:15 Nicolae Negru Octavian Țîcu și idila electorală înt...

16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md