11:30:57 25.05.2019
 
Stiri

CNA: Profesorii, primarii și medicii, cei mai CORUPȚI din R. Moldova

Social 07.12.2018 14:13 Vizualizări2975 Autor: Ziarul National
CNA: Profesorii, primarii și medicii, cei mai CORUPȚI din R. Moldova

Profesorii, primarii, viceprimarii, medicii, oamenii de afaceri, dar și polițiștii ar fi categoriile cele mai corupte din R. Moldova, dacă luăm în calcul anchetele inițiate de Centrul Național Anticorupție (CNA) în primele 11 luni ale anului curent.

Într-un raport prezentat astăzi cu ocazia împlinirii a unui an de când se află în funcție, directorul CNA, Bogdan Zumbeanu, s-a lăudat că instituția pe care o conduce „a intervenit pe zonele în care cetăţeanul interacţionează cu funcţionarul public şi a destructurat mai multe scheme”.

Printre exemple de „cazuri răsunătoare”, Zumbreanu a oferit operaţiunile din domeniul sănătăţii, când au fost reţinuţi mai mulţi medici, bănuiţi de afaceri dubioase cu companiile farmaceutice, precum şi documentarea cazurilor de estorcare a banilor de la pacienţi - dosarele „Tomograf 1" şi „Tomograf 2", dosarul de învinuire a peste 60 de persoane pentru crearea unei scheme de colectare de bani de la studenţii Academiei de Studii Economice pentru susţinerea examenelor, pentru diplome, pentru teze de licenţă etc., dosarul fostului şef al AO Lăstăraş, reţinut recent pentru gestionarea frauduloasă a banilor colectaţi de la părinţii copiilor care frecventau instituţia preşcolară, dar şi pe cel al „mitei pentru judecători", când au fost reținute cinci magistrate.

În total, ofițerii CNA au pornit, de la începutul anului, anchete care vizează 719 infracțiuni. Reprezentanții autorităților publice locale sunt vizați în 80 de dosare, angajații din domeniul medicinei - în 60, din întreprinderi comerciale - 55, din organele Ministerului Afacerilor Interne - 48, din întreprinderile de stat și birourile de avocatură - câte 22, din Agenţia Servicii Publice - 16, din instituţiile Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării - 21 etc.

Printre subiecții vizați de anchetă se numără 71 depersoane din domeniul educaţiei, 42 de primari și viceprimari, 40 de medici, 11 directori sau adjuncți în instituțiile de stat, zece şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor, 14 şefi sau adjuncţi de departamente din cadrul autorităţilor publice, cinci inspectori fiscali etc.

De asemenea, anchetele au vizat și 168 de persoane fizice, 48 de directori de întreprinderi şi organizaţii din sectorul privat, 21 de avocaţi, opt executori judecătoreşti etc.

Cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în Chișinău - 471, alte 55 - la Bălți, 36 - în UTA Găgăuzia etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2019 12:20 Ziarul National Victor Chirilă // Poate un popor să-ș...

24.05.2019 09:19 Nicolae Negru Alianța ACUM-ACUM, un joc steril care...

20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md