15:24:18 23.05.2024
Stiri

Circa 350 de dolari pentru o mie de metri cubi: SA „Energocom” a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale în luna mai, inițiată de „Moldovagaz”

Actualitate 23.04.2024 13:14 Vizualizări1580 Autor: Ziarul National
Circa 350 de dolari pentru o mie de metri cubi: SA „Energocom” a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale în luna mai, inițiată de „Moldovagaz”


SA „Energocom” a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale pe parcursul lunii mai, inițiată de SA „Moldovagaz” pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri.

Astfel, în luna mai vor fi livrate circa 20 de milioane de metri cubi de gaze, în baza unei formule stabilite de „Moldovagaz”, ce include indicele TTF Front Month.

„Prețul exact se va ști pe 1 mai, deoarece acesta este determinat de media zilnică de închidere a indicatorilor TTF pentru luna următoare (Month Ahead). Cert este că echipa „Energocom” are experiența și competența necesară pentru a găsi parteneri și oferte competitive pe piețele internaționale și a concura pe o piață locală din ce în ce mai liberalizată”, a afirmat directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari.

De cealaltă parte, membrul Consiliului de administrare al SA „Energocom”, Alexandr Slusari, declară că „Energocom” va furniza către „Moldovagaz” gaze la prețul aproximativ de 350 de dolari per 1 000 de metri cubi, în luna mai.

„Chiar dacă „Moldovagaz” a venit la licitația de azi cu o formulă sofisticată de preț și cu unele elemente necunoscute, profesionalismul și experiența specialiștilor „Energocom” a permis să câștige aceasta licitație și să ofere un preț mai mic decât cel așteptat de la „Gazprom” pentru luna mai. Dacă în următoarele șapte zile nu se vor întâmpla oscilații explozive ale cotațiilor gazului la burse, calculele orientative arată că „Energocom” va furniza către „Moldovagaz”, luna viitoare, gaz la prețul aproximativ de 350 de dolari per 1 000 de metri cubi. În opinia mea, tendința bursieră, mai ales cea din România, arată că în următoarele luni prețul de achiziție la gaz rămâne cam în parametrii 300 - 350 de dolari, ceea ce permite micșorarea semnificativă a tarifelor, demult așteptate și meritate de populație și economia națională”, a declarat Slusari.

Menționăm că aceasta este prima licitație la care participă „Energocom” pe platforma BRM East Energy SRL. La licitația de astăzi au fost trei participanți înregistrați.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md