08:15:45 29.03.2024
Stiri

Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității PSRM-ȘOR la funcția de PREMIER. Ce funcții a deținut în ultimii 30 de ani și când s-a implicat în POLITICĂ

Actualitate 18.03.2021 13:23 Vizualizări1838 Autor: Ziarul National
Cine este Vladimir Golovatiuc, candidatul majorității PSRM-ȘOR la funcția de PREMIER. Ce funcții a deținut în ultimii 30 de ani și când s-a implicat în POLITICĂ socialistii.md


Noul candidat al majorității parlamentare PSRM-ȘOR la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, deține în prezent funcția de Ambasador al R. Moldova la Moscova, este fost deputat socialist cu studii în Rusia. De profesie este economist și cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în domeniul bancar și cel academic. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei și a condus pentru o scurtă perioadă Biroul Național de Statistică, se arată înt-un comunicat de presă al Partidului Socialiștilor din R. Moldova.

Cariera sa politică a început cu alegerile parlamentare din 2014. Ca deputat PSRM, a fost numit secretar al Comisiei economie, buget și finanțe și a fost membru al Adunării Interparlamentare a Țărilor Membre ale CSI, dar și al grupurilor de prietenie cu Federația Rusă, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Armenia.

Citește și: VIDEO // Vladimir Golovatiuc ar putea fi PRIMUL candidat la funcția de PRIM-MINISTRU care nu cunoaște limba oficială a R. Moldova

Între 1979 și 1984, Golovatiuc a studiat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Sankt Petersburg. Pentru doi ani a revenit în Moldova, unde a predat la Catedra de Economie Politică a Institutului Agricol din Chișinău. Între 1986 și 1989 se întoarce în Sankt Petersburg și obține titlul de doctor în științe economice.

Citește și: Ambasadorul R. Moldova la Moscova, CANDIDATUL majorității PSRM-ȘOR la funcția de premier

În 1989, Vladimir Golovatiuc a revenit definitiv în Moldova și a mai predat un an la Institutul Agricol din Chișinău. Între 1989 și 1993 ocupă un șir de funcții în cadrul Uniunii Raionale a Societăților de Consum Râșcani. Din 1993 și până în 2000 a activat la Banca Națională a Moldovei, unde a fost întâi șef adjunct, apoi director al Direcției politică monetară și cercetări, ajungând director executiv al BNM și membru al Consiliului de administrație.

În 2000, trece în sectorul privat și devine prim-vicepreședinte al Consiliului de administrație la B.C. „Businessbanca”. În 2003 părăsește această funcție și devine expert financiar la revista „Банки и финансы”, cunoscută drept „Profit” în limba română. Între 2005 și 2008, este angajat în calitate de consultant național în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare privind monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar.

După încheierea proiectului, devine director general al Biroului Național de Statistică între 2008 și 2009 , an în care se întoarce în sectorul bancar. Până în 2011 ocupă funcția de șef al Direcției credite la B.C. „FinComBank”. Deși încă nu intră direct în politică, în perioada 2011–2013 activează în cadrul Institutului de Modernizare al Moldovei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md