12:47:32 04.12.2023
Stiri

Cine este „omul de afaceri” din R. Moldova care a comandat pictarea pe clădirile din Franța a sute de „stele ale lui David” pentru a destabiliza situația: Apropiat al socialiștilor și executor al unei operațiuni rusești, scrie presa franceză

Actualitate 09.11.2023 10:28 Vizualizări7566 Autor: Ziarul National
Cine este „omul de afaceri” din R. Moldova care a comandat pictarea pe clădirile din Franța a sute de „stele ale lui David” pentru a destabiliza situația: Apropiat al socialiștilor și executor al unei operațiuni rusești, scrie presa franceză Liberation


Un cuplu originar din Republica Moldova, aflat ilegal în Paris, a fost arestat în urmă cu câteva zile de poliția franceză, cei doi recunoscând că sunt autorii lanțului de graffiti antisemite din capitala Franței și că ei pictaseră pe foarte multe clădiri „stele ale lui David”.

Cotidianul francez Libération a anchetat, ajungând la sursă, la comanditarul acestor acțiuni de destabilizare. Este vorba de un „om de afaceri” tot din Republica Moldova, pe nume Anatoli Prizenko, care a spus cotidianului francez că întreaga operațiune avea ca scop „sprijinirea” evreilor și că el căuta astfel să „stârnească simpatie” pentru evrei.

Dan Alexe arată, într-o corespondență pentru Radio Moldova, că anchetatorii francezi privilegiază însă pista unei operațiuni rusești de destabilizare a societății franceze.

Lucrul este satirizat și pe coperta ultimului număr al săptămânalului politico-satiric Charlie Hebdo.


Cele peste 200 de stele albastre ale lui David pictate pe ziduri pe străzile Parisului și prin suburbii la sfârșitul lunii octombrie ar fi, potrivit acestui cetățean moldovean, o acțiune „în sprijinul evreilor din Europa”.

Autorii acelor graffiti, cuplul arestat, în situație ilegală, au recunoscut că au acționat pentru remunerație, pentru bani, la solicitarea acestui Anatoli Prizenko, fost apropiat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Malversațiuni financiare și umbra Moscovei

Acest om de aproape cincizeci de ani (48 de ani) a fost un activist important în 2014 și 2015 al Mișcării Populare pentru Uniunea Vamală, o structură pro-rusă care a lucrat pentru ca Găgăuzia să adere la uniunea vamală a Uniunii Eurasiatice a lui Putin. Această „mișcare” a aderat la PSRM în 2015.

În 2012, Anatoli Prizenko a fost întemnițat pentru fraudă financiară. Omul de afaceri ar fi fost reprezentantul în Moldova al schemei de fraudă piramidală MMM Global, lansată în 2011 de escrocului rus Serghei Mavrodi. După înghețarea conturilor beneficiarilor moldoveni ai sistemului, decisă în mai 2012, Anatoli Prizenko a fost plasat în detenție în august următor, condamnat pentru „fraudă și organizarea unei piramide financiare”.

Prizenko mai este și director al filialei din R. Moldova a unei companii internaționale de cosmetice. Pe rețelele sociale, postările sale politice sunt favorabile Rusiei și critică Occidentul și Israel, calificat drept „colonie a SUA”.

Anchetatorii poliției franceze privilegiază pista unei încercări de destabilizare care vizează Franța, scopul fiind de a arăta că societatea franceză — unde musulmanii sunt numeroși — ar fi profund antisemită. Potrivit anchetei, operațiunea a fost planificată de rețeaua Doppelgänger, numită și RRN (pentru Reliable Recent News), identificată ca unealtă rusească de dezinformare și destabilizare.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md