20:31:28 08.08.2020
 
Stiri

CIFRE ALARMANTE: Tot mai multe persoane din R. Moldova, în special tineri, consumă DROGURI. Zeci de decese în 2018

Social 10.07.2019 11:37 Vizualizări1106 Autor: Ziarul National
CIFRE ALARMANTE: Tot mai multe persoane din R. Moldova, în special tineri, consumă DROGURI. Zeci de decese în 2018
Poză simbol


Narcomania capătă proporții îngrijorătoare în R. Moldova, atrăgând în capcanele sale tot mai mulți tineri.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, numărul cazurilor noi luate la evidență medicală a fost de 668 în anul 2018. Tot în anul trecut au decedat 32 de persoane din cauza consumului de droguri.

În total, la evidența medicilor se află în prezent 11 805 consumatori de droguri, dintre care 42 sunt adolescenți.

Vârsta medie la momentul înregistrării cazurilor noi de consum de droguri cu dependență a fost de 23,6 ani, iar fără dependență - 21,1 ani.

Problema drogurilor este una globală, estimându-se că peste 92 de milioane de persoane cu vârsta de 15 - 64 de ani din Uniunea Europeană au încercat droguri într-un moment al vieții.

Există o mulțime de motive pentru care oamenii consumă droguri. Unii le consumă pentru a scăpa de probleme, iar alții – din curiozitate, deoarece sunt plictisiţi sau doresc doar să se simtă bine. De asemenea, oamenii pot fi presați pentru a lua droguri, pentru „a se potrivi” cu un anumit anturaj sau să demonstreze revoltă sau pentru a atrage atenţia. Consumatorii de droguri provin din toate categoriile sociale.

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalităţii evitabile în rândul tinerilor, atât în mod direct, prin supradoză (decese induse de droguri), cât şi în mod indirect, prin boli, accidente, violenţă şi suicid asociate consumului de droguri.

Simptomele comportamentale ale consumatorilor de droguri sunt schimbarea în atitudine, comportament sau personalitate fără o cauză aparentă, schimbarea activităţilor, intereselor sau hobby-urilor, scăderea performanţelor şcolare (în muncă), întârzieri (absenţe) nemotivate, abandon şcolar, schimbarea comportamentului în familie, dificultăţi de concentrare, o lipsă de motivaţie în general, pierderea energiei, a stimei de sine, o atitudine de nepăsare, frecvent hipersensibili, îşi pierd repede cumpătul sau au resentimente puternice, stări de iritabilitate sau mânie, stări de dezorientare, comportament excesiv de secretos, nevoie permanentă de bani, fiind predispuşi la săvârşirea de infracţiuni în scopul obţinerii resurselor necesare, comportament paranoic, stări depresive, neglijarea igienei personale etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md