12:20:09 10.04.2020
 
Stiri

Chișinău // Afacere profitabilă din spargerea poștelor electronice și a conturilor de pe rețelele de socializare: Venit de cinci MILIOANE de lei timp de patru ani

Economie 14.02.2020 11:42 Vizualizări1092 Autor: Ziarul National
Chișinău // Afacere profitabilă din spargerea poștelor electronice și a conturilor de pe rețelele de socializare: Venit de cinci MILIOANE de lei timp de patru ani
Poză simbol


Accesau neautorizat cutiile poștale electronice, conturile de pe rețelele de socializare, precum și aplicațiile de mesagerie, pentru a transmite secretele, inclusiv comerciale ale proprietarilor celor care le comandau acest lucru.

Un tânăr de 19 ani și un bărbat în vârstă de 49 de ani, ambii domiciliați în municipiul Chișinău, au fost reținuți, după ce angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) i-au monitorizat timp de un an.

Investigațiile au pornit după ce un administrator al unei companii din Rusia, victima unui atac din partea celor doi, a depus o plângere.

Oamenii legii spun că inșii acționau prin atacuri informatice de tip „phishing”, adică întâi transmiteau o adresă electronică în cutia poștală sau pe contul reţelei de socializare a victimei. După accesarea de către victime a adresei primite, bănuiții le aflau datele de intrare în cont, secretele comerciale, datele bancare, intrând de asemenea în posesia imaginilor personale şi intime ale victimelor.

Cercetarea a scos la iveală și faptul că bănuiții ofereau serviciile ilegale din anul 2016 și până în prezent, prin intermediul forumurilor închise, precum și website-urilor specializate în primirea comenzilor de acest gen.

Pentru spargerea cutiei poștale „Gmail”, bănuiții încasau circa 50 de mii de ruble rusești, echivalentul a 13 700 de lei, iar pentru spargerea rețelei de socializare „Odnoclasniki” – aproximativ 3 000 de lei. Banii erau achitați de comanditari prin intermediul sistemelor de plăți online. Venitul ilegal obținut de suspecți timp de patru ani s-ar ridica la circa 5 000 000 de lei.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru acces ilegal la informaţia computerizată și fraudă informatică în proporții deosebit de mari, iar bănuiții riscă închisoare de la 4 la 9 ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.04.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se ascunde Dodon în ...

06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md