Cetățenii R. Moldova CHELTUIESC mai MULȚI bani pentru băuturi alcoolice și tutun decât pentru educație


O persoană din R. Moldova a cheltuit, în medie lunar pentru anul trecut, 2 407 lei, cu 7% mai mult decât în 2017.
Datele Biroului Național de Statistică arată că cea mai mare parte a banilor a fost cheltuită pentru alimente – 43,8%.
Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,2% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%.
Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate - 5,1%, comunicaţii - 4,6%, transport - 4%, dotarea locuinţei - 3,8% etc.
Și dacă 1,6% din cheltuielile lunare s-au dus pe băuturi alcoolice și tutun, moldovenii au cheltuit doar 0,5% pentru învățământ, arată datele oficiale.
Paraduxal, dar veniturile lunare medii ale populației în 2018 au fost mai mici decât cheltuielile.
Biroul Naţional de Statistică informează veniturile disponibile ale populaţiei au constituit anul trecut, în medie pe o persoană pe lună, 2 383 de lei, cu 6,2% mai mult faţă de anul precedent.
Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere - 43,7% în veniturile totale.
Prestaţiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanţă - 24,7%, iar transferurile băneşti din afara republicii - 15%, ultimele cu 1,5% mai mici comparativ cu anul 2017.
Urmează veniturile din activităţile pe cont propriu cu o pondere de 12,7%, cele din activitatea individuală agricolă - 7,3%, și cele obţinute din activitatea individuală non-agricolă - 5,4%.









































































