15:10:26 26.04.2024
Stiri

Centralele electrice PLUTITOARE în Ucraina. Odesa ar urma să scape de problemele energetice foarte cutând

Actualitate 01.12.2022 07:59 Vizualizări1295 Autor: Ziarul National
Centralele electrice PLUTITOARE în Ucraina. Odesa ar urma să scape de problemele energetice foarte cutând


O companie turcă declară că este în discuții pentru a trimite „nave energetice” plutitoare în Ucraina pentru a furniza energie electrică în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra infrastructurii civile. Karpowership, care deține cea mai mare flotă de astfel de nave din lume, va trimite nave în apropiere de Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, a declarat un director al companiei pentru Nikkei.

„Discutăm cu guvernoratul Odesa și cu compania de energie electrică din Ucraina, Ukrenergo, pentru a amplasa trei centrale electrice plutitoare cu o putere totală de 300 de megawați în portul orașului”, a declarat Zeynep Harezi, membru al consiliului de administrație al Karpowership care se ocupă de operațiuni comerciale.

Ea a spus că odată ce se ajunge la acorduri privind aspectele tehnice și comerciale, trebuie să analizeze și parametrii legați de securitate, atât în ceea ce privește echipele de operare și întreținere, cât și activele companiei. „Dacă putem securiza acești parametri, am dori să continuăm cu proiectul”, a spus aceasta.

Harezi a sugerat că un acord ar putea avea nevoie de sprijinul ONU. „Cred că vom avea nevoie de undă verde la nivelul Națiunilor Unite pentru a realiza acest lucru, un acord pe modelul celui pentru cereale ”, a spus aceasta, referindu-se la acordul intermediat de ONU și Turcia care a permis Ucrainei să exporte cereale pe mare din Odesa fără intervenția Rusiei.

„În funcție de nevoi și de aprobări, am putea face acest lucru în acest an”, a spus Harezi. „Navele sunt gata. Le putem disloca în cel puțin trei săptămâni”.

Cei 300 MW pe care i-ar putea furniza cele trei nave ar alimenta până la 1 milion de case la putere maximă.

În principiu cele trei centrale plutitoare ar fi suficiente pentru a acoperi deficitul cauzat de distrugerea transformatoarelor din sudul Ucrainei.

Karpowership este specializată în astfel de operațiuni. Compania are aproximativ trei duzini de nave energetice (cu o capacitate totală de până la 6 milioane kW), mai ales în Asia și în Orientul Mijlociu. În Europa nu are încă, dar în octombrie s-a anunțat că vor avea loc negocieri pentru plasarea a până la opt nave (cu o capacitate totală de până la 2 milioane de kW) în patru țări, inclusiv Ucraina.

Dacă se va ajunge la un acord, implementarea va dura de la una la două luni. Teoretic, furnizarea de energie poate începe deja în această iarnă. Dar nu este așa de simplu. În primul rând, coasta ucraineană s-a transformat într-o zonă de război, iar întrebarea principală fără răspuns este siguranța navelor. Deși este puțin probabil ca rușii să decidă să atace direct o navă turcească, cine va garanta pentru ele?

În al doilea rând, centralele electrice plutitoare pot funcționa cu gaz, păcură sau motorină. Vor fi necesare cantități mari, iar problemele logistice vor trebui rezolvate pentru a asigura aprovizionarea. În al treilea rând, prețul - în mod normal Ucraina nu are nevoie de aceste centrale, nu există niciun sens special în a stabili un contact pe termen lung. Aceasta înseamnă că curentul nu va fi în mod ieftin, chiar dacă va fi mai ieftin decât de la generatoarele mici, scrie publicația ucraineană Zerkalo Nedeli.

Navele energetice sunt destinate în principal țărilor cu infrastructură inadecvată, precum și pentru utilizare în situații de urgență în urma dezastrelor naturale sau accidentelor.

Harezi a spus că compania este în discuții cu privire la desfășurarea a până la opt nave în patru țări europene pentru iarna anului 2023, în loc de 2022, așa cum s-a discutat inițial. „Acum este de așteptat ca iarna aceasta să fie una caldă, iar depozitele de gaze ale Europei sunt deja pline, contribuind la scăderea prețurilor la electricitate ”, a spus ea.

Compania este, de asemenea, în discuții pentru a furniza energie țărilor asiatice, inclusiv Singapore, Malaezia, Vietnam, Bangladesh și Sri Lanka. Karpowership furnizează deja energie electrică mai multor insule din Indonezia folosind gaze naturale.

În 2019, Karadeniz Holding și Mitsui OSK Lines (MOL) din Japonia au convenit să colaboreze într-o companie numită KARMOL pentru a furniza gaz natural lichefiat pentru alimentarea navelor. Utilizarea GNL în locul combustibililor cu emisii mai mari ar reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Karadeniz Holding deține 36 de nave care pot fi conectate la rețelele electrice locale în mai puțin de 30 de zile.

În proiectele de GNL-to-power, o unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) este conectată la navele electrice pentru a furniza combustibil. Transportoare GNL separate reîncarcă FSRU atunci când este necesar.

Harezi a spus că KARMOL are cinci nave FSRU, inclusiv în Turcia, Senegal, Brazilia și Singapore.

În ciuda prețurilor ridicate ale gazului, Harezi a spus: „Noi credem că viitorul este gazul”.

Presa rusă a scrie recent că producătorul rus de gaze Novatek a abordat Karpowership pentru a furniza energie electrică pentru marele său proiect Arctic LNG 2.

Karpowership are opt centrale electrice plutitoare disponibile care pot genera până la doi gigawaţi de electricitate pe oră, suficient pentru a alimenta cinci milioane de locuinţe. Cea mai mare navă de acest tip are o capacitate de 500 de megawaţi pe oră.

Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Firma turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră, adică jumătate din preţul curent de pe piaţa din Germania în cazul contractelor cu livrare pentru anul viitor.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md