18:12:40 21.02.2024
Stiri

Ce se întâmplă cu toate CONTOARELE instalate de „Moldovagaz”, după ce gazele vor fi măsurare în Kilowatt/oră. Filiala „Gazprom” în R. Moldova va juca un rol important pe piața gazelor, deși nu mai cumpărăm gaz din Rusia

Actualitate 09.02.2023 14:59 Vizualizări11036 Autor: Ziarul National
Ce se întâmplă cu toate CONTOARELE instalate de „Moldovagaz”, după ce gazele vor fi măsurare în Kilowatt/oră. Filiala „Gazprom” în R. Moldova va juca un rol important pe piața gazelor, deși nu mai cumpărăm gaz din Rusia


Principalii jucători pe piața gazelor din R. Moldova vor transmite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) o solicitare comună privind crearea unei baze normative pentru convertirea unității de măsură a gazului natural din metri cubi, în Kilowatt/Megawatt/oră. Anunțul a fost făcut de directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Sursa citată a dat asigurări că această schimbare nu presupune și schimbarea actualelor contoare.

Citește și: NOU // Gazele livrate cetățenilor nu vor mai fi măsurate în metri cubi, dar în kWh

„Volumul consumului în Kilowatt/oră va fi calculat pe baza unei formule speciale, în funcție de căldura specifică și eficiența gazului natural consumat”, a precizat Ceban.

Deși malul drept al Nistrului nu mai folosește gazul cumpărat direct din Federația Rusă, „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, va juca un rol important pe piața gazelor din R. Moldova.

„Din martie curent, în procesul de rezervare a capacităților s-a propus să nu se mai meargă pe licitații zilnice de procurare a gazelor, dar pe licitații lunare, care se desfășoară pe platforma europeană RBP. De asemenea, acest lucru va permite creșterea eficienței relațiilor dintre „Moldovagaz” și „Energocom”, care achiziționează în prezent gaz natural”, a precizat Ceban.

Amintim că reprezentanții companiilor SA ,,Energocom", SA ,,Moldovagaz", ,,Moldovatransgaz" și ,,Vestmoldtransgaz" s-au întrunit ieri, 8 februarie, într-o ședință de lucru pentru a discuta despre tranziția sistemului de măsurare a gazelor naturale din metri cubi, unitate specifică spațiului ex-sovietic, la kWh - termen aplicabil pe piața europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md