19:07:10 28.05.2023
Stiri

NOU // Gazele livrate cetățenilor nu vor mai fi măsurate în metri cubi, dar în kWh

Actualitate 08.02.2023 20:57 Vizualizări6242 Autor: Ziarul National
NOU // Gazele livrate cetățenilor nu vor mai fi măsurate în metri cubi, dar în kWh


Reprezentanți ai companiilor SA ,,Energocom", SA ,,Moldovagaz", ,,Moldovatransgaz" și ,,Vestmoldtransgaz" s-au întrunit astăzi, 8 februarie, într-o ședință de lucru pentru a discuta despre tranziția sistemului de măsurare a gazelor naturale din metri cubi, unitate specifică spațiului ex-sovietic, la kWh - termen aplicabil pe piața europeană.

Potrivit ,,Energocom", cadrul legal în vigoare, în special Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale, prevede deja unitatea de măsură kWh. Procurările de gaze din ultimele luni au fost realizate la fel în această unitate de măsură, dar la consumatorii finali au ajuns facturile în metri cubi.

De asemenea, conducerea SA ,,Energocom" a propus ca piața angro (de trading) să fie decuplată de cea de distribuție, după modelul ucrainean.

De partea cealaltă, ,,Moldovagaz" e reticentă față de această schimbare. Conducerea companiei unde rușii de la ,,Gazprom" dețin pachetul majoritar de acțiuni, susține ideea unei abordări complexe, cu toată documentația, inclusiv facturile către consumatori, transcrise în ambele unități de măsură.
„Acum multă lume este interesată de traseul transbalcanic. Operatorii din R. Moldova trebuie să fie mai flexibili. Trebuie să înțelegem că piața R. Moldova nu este doar pentru ,,Moldovagaz" și ,,Energocom", dar că sistemul de gaze va fi folosit și de alți traderi. De aceea urmează să ne ajustăm toate procedurile interne pentru a fi euroconformi”, a spus directorul interimar al SA ,,Energocom", Victor Bînzari.
În același sens, s-a anunțat că va fi sesizată autoritatea de reglementare din Ucraina pentru a face funcțional punctul de interconectare Oleksiivka, din nord, în direcția de ieșire spre țara vecină.
De când SA Energocom procură gaze naturale non-rusești s-a confruntat zilnic cu proceduri de vămuire și de alt ordin, complicate din punct de vedere operațional. Clarificarea acestor proceduri vor aduce claritate și mai multă transparență în tranzacțiile derulate, vor minimaliza divergențele la predarea gazelor naturale între volumele procurate, transportate și nominalizate, se mai arată în comunicatul ,,Energocom".
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

22.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // O adunare istorică? ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md