01:00:58 29.03.2024
Stiri

Ce se întâmplă cu gazoductul Ungheni–Chișinău pe fundalul CRIZEI politice din R. Moldova? Experții în securitate energetică: „Negocierile cu Gazprom se desfășoară în condiții dezechilibrate”

Economie 14.06.2019 14:42 Vizualizări1764 Autor: Ziarul National
Ce se întâmplă cu gazoductul Ungheni–Chișinău pe fundalul CRIZEI politice din R. Moldova? Experții în securitate energetică: „Negocierile cu Gazprom se desfășoară în condiții dezechilibrate”


Pe fundalul unei crize politice fără precedent, R. Moldova ar putea să compromită proiectul de interes național care prevede construcția gazoductului Ungheni–Chișinău. Dacă autoritățile moldovenești îi acordă monopol pe termen lung gigantului rusesc, „Gazprom”, gazoductul Ungheni–Chișinău ar putea să fie compromis. Acestea sunt îngrijorările experților exprimate vineri, 14 iunie, în cadrul conferinței Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” „Gazoductul Ungheni-Chișinău: perspective până și după 2020”.

„Din punct de vedere politic, autoritățile moldovenești sunt obligate să prioritizeze aducerea conductei până la Chișinău, unde este cea mai mare cerere de energie. Trebuie să lăsăm la o parte atitudinea politică negativă față de România și Uniunea Europeană (UE), iar atenția decidenților politici și a instituțiilor să se concentreze pe facilitarea și accelerarea conectării la piața de gaze din Vest. Volatilitatea contextului regional nu permite nicio pauză sau amânare pe motive de natură politică și impune operativitate în găsirea soluțiilor pentru barierele tehnice, în limitele cadrului legal național”, se arată într-o analiză publicată de Centrul Analitic Independet „Expert-Grup”.

Totodată, experții spun că este prioritară cooptarea resurselor europene disponibile pentru a facilita operațiunile de construcție. „Ca element transversal pentru întregul proiect de interconectare, este esențială asigurarea unui nivel înalt de transparență a procesului de achiziționare a terenurilor private de-a lungul traseului conductei Ungheni-Chișinău și de construcție propriu-zisă a infrastructurii. Pe de o parte, trebuie prevenite deciziile arbitrare și contestabile în procesul de preluare a terenurilor, care ar putea cauza opoziție la construcția gazoductului. Pe de altă parte, monitorizarea la zi a etapelor de construcție va asigura identificarea blocajelor și înlăturarea lor cât mai operativă, în conformitate cu rigorile normative existente”.

Experții mai spun că negocierile privind un nou acord de furnizare de gaze dintre R. Moldova și gigantul rusesc se desfășoară în condiții dezechilibrate. Ei au propus soluții pentru situația în care Gazprom refuză să semneze contractul cu R. Moldova. Trebuie relevat că R. Moldova nu are alternativă de asigurare cu gaze furnizorului rusesc.

„Dacă semnezi contractul astăzi cu Gazprom și faci unul pe termen lung care garantează monopolul Gazpromului, s-ar putea întâmpla să blochezi accesul unor noi furnizori”, a observat Otilia Nuțu de la Expert Forum, transmite anticorupție.md.

Pentru a evita o asemenea situație, aceasta consideră necesară stabilirea unor discuții în format tripatit între Republica Moldova, Ucraina și România cu mediere din partea Uniunii Europene.

„Ce se întâmplă dacă Gazprom va ocoli tranzitul prin Ucraina? Ce alternative există? Poate R. Moldova să importe gaz din UE prin rețeaua ucrainenă. În Republica Moldova sunt atâtea restricții tehnice care vizează imporul de gaz din Ucraina. Aceste restricții ar putea fi eliminate”, a propus ea.

Nuțu a menționat că România poate să furnizeze la capacitate maximă Republicii Moldova gaz doar că în Moldova nu există posibilitatea de înmagazinare.

„În Ucraina există depozite de înmagazinare și s-ar putea importa gaz vara din România și să fie înmagazinat în Ucraina, după care transportat în Moldova”, a afirmat experta.

Totodată, Otilia Nuțu a relatat cazul unor companii din România care au exportat gaz în Moldova în cantități mici până în 2017 și acum nu mai exportă. „Ar trebui să ne întrebăm de ce? Lucrurile astea ar trebui să pună pe gânduri autoritățile moldovenești și să înțeleagă exact de ce”, a menționat sursa citată.

În plus, experta a comentat evoluțiile de pe piața energiei electrice din Republica Moldova. „Și eu, uitându-mă de afară, aș vrea să înțeleg de ce a plecat Union Fenosa? Cine a venit în loc? Cum se fac licitațiile pentru energie electrică? În fiecare an observăm că nu a fost atât de concurențială precum ar fi trebuit să fie? Ce are de gând să facă Guvernul Moldovei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md