03:56:58 22.05.2025
Stiri

Ce RISCĂ zecile de mii de moldoveni care NU și-au schimbat pașapoartele sovietice

Social 13.09.2014 09:32 Vizualizări2395
Ce RISCĂ zecile de mii de moldoveni care NU și-au schimbat pașapoartele sovietice europalibera.org

ACTE // Circa 35 de mii de cetățeni mai dețin astăzi pașapoarte de tip sovietic și nu au depus cerere pentru a le schimba pe buletine de identitate

Chiar dacă autoritățile au stabilit anterior că 1 septembrie este data-limită pentru preschimbarea pașapoartelor sovietice, zeci de mii de bătrâni din întreaga republică au rămas cu documente eliberate cu 40 de ani în urmă. La unii nu au ajuns acasă echipele mobile care perfectează gratuit buletine de identitate, iar alții s-au încăpățânat să-și păstreze relicvele sovietice, însă decizia îi va costa mult: nu-și vor putea ridica pensiile și nu vor fi admiși în cabinele de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent.

Pașapoartele bordo cu inscripția URSS sunt trimise în istorie: nu mai sunt valabile în R. Moldova începând cu 1 septembrie. Totuși, cei 35 de mii de cetățeni care mai dețin astfel de acte se pot adresa până la 31 decembrie la oficiile teritoriale ale Întreprinderii de Stat „Registru” pentru a-și perfecta gratuit buletine de identitate.

Dispăruți sau uitați de autoritățile locale

„Campania de preschimbare a pașapoartelor sovietice anunțată de Guvern a avut succes. Au fost eliberate peste 128 de mii de buletine, dar au rămas nedocumentate încă multe persoane. Fie că acestea sunt trecute în registru drept cetățeni ai R. Moldova, dar au emigrat, fie sunt dați dispăruți sau decedați, fără a fi făcute corectările necesare în registru. Unele autorități locale nu au inclus în liste toți bătrânii care trebuiau vizitați la domiciliu. Acum mai adunăm informații din teritoriu și cred că până la sfârșitul anului cifrele se vor schimba esențial”, argumentează Olga Botnaru, reprezentanta Direcției acte de identitate și evidența populației din cadrul ÎS „Registru”.

Deplasări repetate în sate

Deși au făcut o muncă grea timp de patru luni, deplasându-se prin toate satele R. Moldova, inspectorii care au făcut parte din echipele mobile spun că sunt gata să-și reia activitatea. „Uneori ploua cu găleata și pe drumuri era un glod până la genunchi, dar nu puteam anula deplasarea, fiindcă autoritățile locale pregătiseră transportul, anunțaseră toți bătrânii că noi venim. Aceștia stăteau frumușei, gătiți, îmbrăcați de sărbătoare și așteptau să vină să-i fotografieze de la raion. Mă mai certam cu băbuțele să-și scoată broboada din cap la fotografii, le explicam de zece ori de ce au nevoie de acte noi, uneori eram bruscați și chiar alungați”, povestește Dora Popa, angajată a oficiului teritorial Fălești al ÎS „Registru”. Femeia spune că cele mai mari dificultăți le-a întâmpinat atunci când a trebuit să meargă la bătrânii din oraș. „În Fălești multe case sau blocuri nu au tăblițe cu adrese. Ne învârteam câteva ore pe o stradă până găseam unde locuiește persoana căutată. Prin sate mergeam împreună cu asistentul social care știa fiecare căsuță și reușeam să mergem la 20-25 de familii pe zi”, precizează Dora Popa.

Satul fără cetățeni ai URSS

În R. Moldova poți număra pe degete satele care nu mai au niciun locuitor deținător de pașaport sovietic. Autoritățile locale care au atins o asemenea „performanță” simt un sentiment de mândrie. În satul Scumpia din Fălești au fost 96 de bătrâni care în ultimele luni au primit buletine de identitate. „Am scăpat de aceste acte rușinoase care trebuiau schimbate încă în anii ’90. Dar bine că s-a făcut măcar acum. Asistentul social le-a explicat bătrânilor ce trebuie să facă, am oferit mașina primăriei pentru echipa mobilă și în trei zile toți au fost vizitați la domiciliu. Au primit buletinele prin poștă sau le-a repartizat secretarul primăriei”, spune primarul din Scumpia, Petru Friptuleac.

Excepție pentru cetățenii din stânga Nistrului

Unii bătrâni și-au făcut buletine noi, dar au refuzat categoric să se despartă de pașapoartele vechi. În asemenea cazuri, documentele sovietice au fost perforate și restituite deținătorilor. Excepții s-au făcut pentru cetățenii din stânga Nistrului.Cei din Transnistria se tem să țină actele perforate ca să nu-i identifice cei de pe loc că și-au făcut buletin de identitate al cetățeanului R. Moldova. Pentru a evita problemele, li s-a permis să-și păstreze actele vechi fără a fi perforate”, a precizat ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.

Fără pensii și fără buletine de vot

Potrivit autorităților, bătrânii care mai au pașapoarte sovietice vor putea să-și ridice pensiile până în luna octombrie, datorită unei înțelegeri pe care au avut-o ÎS „Registru” și ÎS „Poșta Moldovei”. „Am cerut să le mai permită o lună să-și ridice pensia, dar cu o singură condiție – depun neapărat cerere pentru perfectarea buletinului de identitate, altfel luna viitoare vor avea probleme la ridicarea banilor”, a punctat Olga Botnaru. Deținătorii de pașapoarte sovietice vor avea interzis și la alegerile parlamentare din noiembrie. Aceștia nu vor primi buletine de vot. „Aceste persoane vor fi în listele electorale pentru că nimeni nu le-a anulat statutul de cetățean al R. Moldova, dar nu vor putea vota cu un act nevalabil”, afirmă președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

În prezent, sunt circa 20 de mii de cetăţeni care au depus cereri pentru obţinerea buletinelor de identitate și așteaptă ca actele să fie confecţionate. Restul bătrânilor mai au timp să o facă până la 1 ianuarie 2014.

Topul raioanelor cu cei mai mulți deținători de pașapoarte sovietice

Raionul

Numărul titularilor la 01.09.2014

Situația atestată la 01.01.2014

Bender

3 928

4 095

Râșcani

2 905

6 193

Drochia

2 823

7 513

Soroca

2 151

6 095

Căușeni

2 148

3 934

Briceni

2 141

5 084

Rezina

2 137

3 805

Ungheni

2 090

5 421

sect. Râșcani, Chișinău

1 967

4 730

sect. Botanica, Chișinău

1 961

5 639

Autor: Stela Mihailovici
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte