19:40:38 24.09.2020
 
Stiri

ȘANSELE unificării partidelor UNIONISTE, prin crearea Mișcării Politice „UNIREA”: „Eu aș zice că mai bine să FUZIONEZE decât să formeze blocuri”

Politică 14.01.2020 12:01 Vizualizări1488 Autor: Ziarul National
ȘANSELE unificării partidelor UNIONISTE, prin crearea Mișcării Politice „UNIREA”: „Eu aș zice că mai bine să FUZIONEZE decât să formeze blocuri” Facebook


Cinci partide unioniste au luat decizia să creeze, pe 15 ianuarie curent, Mișcarea Politică „UNIREA”, care va activa până va fi realizată reunirea cu R. Moldova cu România. Faptul că Partidul Liberal (PL), Partidul Naţional Liberal (PNL), Partidul Popular Românesc (PPR), Partidul „Democraţia Acasă” (PDA) şi Uniunea Salvaţi Basarabia (USB) s-au așezat la masa de negocieri este un lucru bun, dar deocamdată asta nu înseamnă că această mișcare politică va capta voturile unioniștilor din R. Moldova.

„E un pas într-o direcție corectă, într-o direcție bună. Să vedem ce va urma. Am mai avut evenimente de acest fel și în alți ani și aceste construcții se prăbușeau la prima sarcină - de alcătuire a listei electorale. Nu se depășea acest moment, neapărat cineva ieșea, cineva era nemulțumit, cineva voia împărțire egală, însă alții aveau în vedere împărțire proporțională. Deci, deocamdată să nu ne grăbim, să nu spunem „hop” și să vedem ce va fi în continuare”, a declarat editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sursa citată a menționat că ar fi mult mai util ca cele cinci formațiuni să fuzioneze. „Poate cu timpul vor vedea dacă există unele rezultate ale acestei uniri. Eu aș zice că mai bine să fuzioneze decât să formeze blocuri. Atunci am putea spune că, da, există o mișcare sau există o formațiune, dar așa, deocamdată, e ipotetic, adică e problematic. Să vedem ce se va întâmpla”.

De asemenea, Nicolae Negru crede că formațiunile unioniste nu reușesc să acumuleze voturile necesare, chiar dacă numărul unioniștilor, conform sondajelor, este în creștere. „Acesta este paradoxul: sondajele arată o creștere a numărului de simpatizanți ai re-Unirii, iar pe de altă parte alegerile nu demonstrează lucrul acesta. De fapt, problema tuturor partidelor, nu doar a partidelor unioniste, este liderismul. Oamenii noștri sunt obișnuiți să voteze liderul partidului, iar doctrina sau sarcinile, obiectivele programatice mai puțin îi interesează pe unii oameni”.

Ce ține de șansele unui lider unionist la alegerile prezidențiale de anul acesta, Nicolae Negru a spus: „Depinde cine va fi liderul acesta unionist. Simpatizanții unioniști au o „meteahnă”, sunt foarte bine informați și fiecare dintre ei este strateg, fiecare dintre ei vede Unirea, dar o vede în felul lui și fiecare dintre ei votează rațional. Mulți unioniști nu numai că au votat cu PAS și cu PPDA, dar au îndemnat și pe alți unioniști să voteze cu PAS și cu PPDA și au găsit anumite argumente pentru acest fapt. Să vedem cine va candida la prezidențiale. S-ar putea să avem surprize, dar deocamdată nu văd vreun candidat. Un candidat nou este liderul PUN, Octavian Țîcu. La alegerile din Chișinău a suferit înfrângere, dar a adunat un anumit număr de voturi, poate că era alt context, dar nu știu dacă contextul o să fie diferit acum în alegerile prezidențiale. Și-a încercat norocul dl Chirtoacă, aici, în Chișinău, a avut un rezultat onorabil, zece la sută, dar partidul său a avut mai puțin, adică s-ar putea ca să nu meargă toate voturile foștilor liberali, să nu meargă toate înspre Dorin Chirtoacă”.

Întrebat dacă, totuși, există șansa ca partidele unioniste să devină o forță, Negru a punctat că nu vede lucrurile în roz. „Eu sper că vor apărea noi lideri credibili, poate mai tineri, mai activi, mai carismatici și încep să apară acești lideri. Abia atunci când vor apărea acești lideri, alegătorii vor identifica imediat pe cine trebuie să voteze. Cu această mulțime, cu această puzderie de partide, alegătorului i se face lehamete și, mai cu seamă cu liderii, nu zic că puțini credibili, că fiecare într-un fel are meritele lui, dar există o anumită saturație, Băsescu a folosit acest cuvânt: saturație de unii lideri. De-acum lumea așteaptă pe altcineva”, a conchis editorialistul nostru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md