08:48:28 16.05.2025
Stiri

Cândva era PRINCIPALUL furnizor pentru parfumeria franceză, acum este un sector UITAT în Moldova

Economie 25.01.2014 11:22 Vizualizări3599
Cândva era PRINCIPALUL furnizor pentru parfumeria franceză, acum este un sector UITAT în Moldova sideris.ro

Sectorul de producere a plantelor aromatice și medicinale i-a adus R. Moldova, în urmă cu câteva decenii, statutul de principal furnizor pe piața internațională a uleiurilor eterice, iar acum a ajuns un sector uitat din cauza indiferenței autorităților, consideră președintele Asociației Producătorilor de Plante Etero-oleaginoase, Boris Filip.

Potrivit lui Boris Filip, în anii ’80 existau 18 gospodării care cultivau circa 22 de mii de hectare cu plante aromatice și medicinale, iar cele 12 întreprinderi mari de prelucrare furnizau anual circa 160 de tone de uleiuri. Acum există doar vreo șase agenți economici care cultivă astfel de plante pe circa 2,5 mii de hectare, un singur exportator și doar două fabrici de prelucrare. Și cantitatea de uleiuri volatile produse s-a redus la circa 10 tone anual. Producătorii cultivă în special levănțică, calendulă sau trandafiri. „Au existat mai multe probleme care au dus la distrugerea acestui sector, cum ar fi lipsa pieței de desfacere, desființarea fabricilor de prelucrare, refuzul de a accepta investiții străine, dar și indiferența statului. Cândva, cele mai renumite parfumuri franceze erau produse din uleiurile eterice de la noi, iar acum importăm calendula din Egipt”, a menționat expertul.

Boris Filip mai spune că plantele medicinale și aromatice crescute în republică sunt calitative, iar productivitatea este foarte înaltă datorită condițiilor climaterice favorabile cu aer uscat și cald. Prețurile la care se vinde acum uleiul de levănțică este dictat de piață, iar discrepanța de la an la an este foarte mare, de la 30 de euro pentru un kg la 110 euro, în funcție de calitate și cantitatea de pe piață. Acum, R. Moldova exportă uleiuri eterice în cantități nesemnificative, deoarece nu există condiții pentru a produce în cantități mari.

Pe de altă parte, șeful Serviciului produse de fitotehnie din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ion Guci, consideră că extinderea suprafețelor cultivate cu plante medicinale și aromatice este foarte dificilă din cauză că aceste culturi sunt crescute în condiții specifice, iar fermierii nu sunt pregătiți pentru astfel de activitate.

Potrivit lui Ion Guci, aceste culturi, plantate pe suprafețe mici, sunt recoltate manual și au fost cazuri când producătorii trebuiau să strângă roada de levănțică și nu găseau forță de muncă. „În afară de recoltare, plantele medicinale trebuie păstrate în condiții speciale, în funcție de umiditate și temperatură. Fermierii noștri încă nu sunt pregătiți și, de aceea, acest sector nu este prioritar. Cine afirmă că această ramură nu este susținută, nu activează în domeniu, pentru că ar cunoaște această situație”, a precizat Guci.

Informațiile MAIA arată că producătorii de culturi aromatice sunt subvenționați anual cu șase mii de lei la hectar, iar pentru cei care cresc aceste plante prin metode ecologice subvențiile sunt de opt mii de lei la hectar.

Autor: Virginia Nica
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte