Igor Zaharov de la Președinție explică necesitatea reformării CSS: Reacție rapidă în fața amenințărilor la adresa securității R. Moldova


Într-un context de securitate tot mai complicat în R. Moldova, autoritățile nu își permit să aștepte jumătate de an pentru ca o recomandare a Consiliului Suprem de Securitate să fie implementată de diverse instituții. În cadrul emisiunii ,,Dialog Deschis” de la deschide.md, Igor Zaharov, purtătorul de cuvant al președintelui Maia Sandu, a explicat necesitatea de a acorda competențe executive Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Potrivit lui, modificările propuse la Legea securității naționale se referă inclusiv la CSS.
Propunerea este ca CSS să nu aibă doar competențe consultative sau de recomandare, ci deciziile sale să devină obligatorii și executorii în domeniul securității.
CSS, prezidat de președintele Maia Sandu, ar putea primi astfel atribuții extinse, devenind un organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale, cu competențe executive și de control.
Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect de lege elaborat de deputatul PAS, Lilian Carp, care urmează să fie supus consultărilor publice. Potrivit inițiativei legislative, deciziile CSS ar deveni obligatorii pentru autoritățile publice. Nerespectarea acestor decizii ar putea fi penalizată, cu sancțiuni ce pot ajunge până la cinci ani de închisoare.
Textul propus introduce o nouă definiție a amenințărilor hibride și extinde instrumentele prin care statul poate acționa în situații de risc. De asemenea, se prevede o colaborare extinsă între instituții.








































































