Candidat PUN la alegerile parlamentare: „NATO, UE, OSCE, SUA și România sunt preocupate de o mie de ori mai mult de integritatea noastră teritorială și de retragerea trupelor rusești decât însăși instituțiile statului nostru”


Armata rusă de ocupație de pe teritoriul R. Moldova ar fi protejată chiar de către instituțiile acestui stat, susține deputatul Iurie Reniță, candidat al Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile parlamentare din 11 iulie curent.
Iurie Reniță amintește despre faptul că, la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles din 14 iunie curent, NATO a cerut Federației Ruse să-și retragă trupele sale militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. Solicităm Rusiei, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, să retragă trupele pe care le-a desfășurat în toate cele 3 țări fără acordul lor. De asemenea, cerem Rusiei să ia un rol constructiv în procesul de soluționare din Transnistria... Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice din Republica Moldova și să oferim asistență prin intermediul Inițiativei noastre de Consolidare a Capacităților de Apărare și a Capacităților de Securitate Conexe”, au reiterat cei 30 de lideri ai NATO în paragraful 14 al Comunicatului Final.
CITIȚI și DECLARAȚIE // Trupele GOTR, care staționează ILEGAL în Transnistria, ar beneficia de combustibil SCUTIT de accize de către Guvernul de la Chișinău. Bugetul de stat pierde anual jumătate de MILIARD de lei pentru „consolidarea forțelor separatiste”
Drept urmare, Iurie Reniță întreabă „cum au reacționat” instituțiile din R. Moldova la această Declarație de reconfirmare a integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.
„S-au pronunțat acestea pentru retragerea trupelor rusești de ocupație? Care a fost poziția structurilor statale abilitate cu responsabilități în domeniul politicii externe: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Guvernul, Parlamentul și Președinția? Oare aberanta și periculoasa lozincă rusească de politică externă echilibrată, promovată cu insistență de Dodon și acoliții lui, a contaminat atât de mult aceste structuri, încât ele nu mai reacționează în niciun fel? Oare chiar armata rusă de ocupație nu mai este cel mai mare pericol pentru securitatea și existența statului nostru?
Din păcate, trebuie să tragem o concluzie tristă: NATO, UE, OSCE, SUA și România sunt preocupate de o mie de ori mai mult de integritatea noastră teritorială și de retragerea trupelor rusești decât însăși instituțiile statului nostru. În ultima jumătate de an n-am mai văzut nicio instituție cu responsabilități în domeniul politicii externe să se pronunțe răspicat și să insiste pe retragerea trupelor rusești. În aceste condiții ne întrebăm și noi: cine, totuși, protejează armata rusă de ocupație, cu girul căror structuri statale această armata continuă se se afle printre noi?”, a scris Iurie Reniță pe Facebook.









































































