03:30:25 20.09.2019
 
Stiri

CAMPANIE, în ajunul Zilei Nistrului, marcată în ultima duminică a lunii mai: „Nistrul e coloala vertebrală a R. Moldova”

Social 21.05.2019 14:39 Vizualizări591 Autor: Ziarul National
CAMPANIE, în ajunul Zilei Nistrului, marcată în ultima duminică a lunii mai: „Nistrul e coloala vertebrală a R. Moldova”

În ajunul Zilei Nistrului, marcată anual în ultima duminică din mai, PNUD și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au lansat o campanie de comunicare pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu cu care se confruntă râul.

În cadrul campaniei, cinci persoane publice și-au îndemnat semenii să aibă o atitudine responsabilă față de Nistru, fiindcă asta le afectează calitatea vieții.

Mesajul pe care doresc să-l transmită autoritățile este că „Nistrul este coloana vertebrală a Moldovei”, ale cărei comunități, activități economice, agricultură și acces la apă al populației sunt organic legate de menținerea în viață a acestei artere acvatice.

„Nistru e ceva iconic pentru noi, pentru Republica Moldova”

„Eram copii, pe vremea URSS, mergeam de la tabere sau chiar de la colhoz, cum era pe vremea ceea, ne duceau cu lucrul. Ne-au adus la Molovata pe două zile, la strâns ceapă și asta a fost prima dată când am văzut Nistrul. Clar că auzisem de Nistru mult mai devreme, dar când m-am scăldat prima dată în Nistru era când am fugit de la învățătorii care ne urmăreau la strâns ceapă”, își amintește Ion Lazarenco, înotător în ape deschise.

„Am fost foarte impresionat, acum mă uit împrejurul meu și parcă îmi pare mult mai mic decât era atunci. Poate eram eu mai mic și părea mare, frumos, apa parcă era mult mai curată. Eu țin minte că mă uitam la picioare și se vedeau peștișorii cum se jucau. Era ceva foarte frumos. Acum parcă pare mult mai mic, mai neîngrijit. Memoriile de atunci erau mult mai frumoase decât acum”, relatează sportivul.

Ion Lazarenco știe că 70% din populația Republicii Moldova se alimentează cu apă din bazinul fluviului Nistru, iar două treimi din teritoriul Moldovei este acoperit de acest bazin: „E ca un organ care respiră, și noi trebuie să îi acordăm atenția necesară, cum el respiră și ce aruncăm noi în apă. Vă dați seamă că noi mâncăm peștele de acolo și reiese că tot noi facem daune corpului nostru. Eu vă spun că pe mine mă doare sufletul când mă uit la Nistru, cum el suferă. Dar noi nu înțelegem un lucru, el a fost mult până a veni noi și el va fi după ce noi o să plecăm.”

„Nistru e ceva iconic pentru noi, pentru Republica Moldova și trebuie să atragem atenția nu începând de mâine sau poimâine, dar de acum. Să începem de la a nu mai arunca deșeuri în Nistru. Apa pe care o consumăm vine din Nistru”, afirmă înotătorul.

Vedeți îndemnurile altor persoane publice cu privire la protejarea râului Nistru în filmulețul video de mai jos:

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md