16:11:35 12.07.2025
Stiri

Cafeaua reduce riscul apariţiei cancerului și previne demența

Sanatatea & Frumusetea 07.06.2013 16:27 Vizualizări1418
Cafeaua reduce riscul apariţiei cancerului și previne demența descopera.ro
Deși de mii de ani cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, de puțin timp oamenii de ştiinţă au constatat efectele benefice ale cafelei asupra sănătăţii omului.

Potrivit descopera.ro, cercetătorii de la National Cancer Institute au efectuat, în 1995, un studiu pe 400.000 de voluntari, cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani, care nu sufereau de boli grave la începutul cercetării. Până în 2008, mai bine de 50.000 de participanţi decedaseră. Totuşi, bărbaţii care obişnuiau să bea două - trei ceşti de cafea pe zi aveau cu 10% mai puţine şanse de a deceda, comparativ cu cei care nu consumau această băutură. La femei efectul a fost ceva mai mare: două-trei ceşti de cafea pe zi scădeau cu 13 procente riscul de deces.

Alte studii recente au subliniat că un consum moderat de cafea (echivalentul a trei-patru ceşti de cafea de 140 de grame) aduce mai multe beneficii - reduce riscul de apariţie a diabetului, a carcinomului cu celule bazale (cel mai des întâlnit tip de cancer), a cancerului de prostată, a celui de sân şi a celui oral.

Probabil cea mai importantă consecinţă a cafelei este aceea că ea poate remodela mediul biochimic din creier, astfel încât să prevină apariţia demenţei. Este concluzia unui studiu realizat în 2012, în care şoarecii au fost privaţi de oxigen pentru o scurtă perioadă, suficient cât să-și piardă capacitatea de a forma amintiri. Apoi, jumătate dintre animale au primit o doză de cofeină echivalentă cu câteva ceşti de cafea. După ce au fost reoxigenaţi, şoarecii care primiseră cofeină şi-au recăpătat cu 33% mai repede abilitatea de a forma noi amintiri, comparativ cu restul şoarecilor.

Într-un studiu publicat în 2012 realizat pe oameni a fost testat nivelul de cofeină din sângele mai multor adulţi în vârstă care sufereau de probleme cognitive uşoare sau de un început de Alzheimer. Apoi, în a doua parte a studiului (peste patru ani), participanţilor li s-a analizat iar nivelul de cofeină. Rezultatele au demonstrat că subiecţii care nu aveau cofeină în fluxul sanguin aveau mai multe şanse de a dezvolta un stadiu avansat de Alzheimer, comparativ cu cei care consumau trei ceşti de cafea pe zi.

Ludmila Costin
Autor:
Stiri relevante
Top stiri
12.07.2025 08:31 406 Horoscopul zilei 12.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte