02:22:23 20.04.2024
Stiri

Cad CAPETELE de la Primăria Chișinău. Cine se face VINOVAT de producerea tragicului accident din Parcul „Alunelul”, soldat cu decesul unul copil de aproape doi ani

Actualitate 17.05.2022 17:27 Vizualizări1733 Autor: Ziarul National
Cad CAPETELE de la Primăria Chișinău. Cine se face VINOVAT de producerea tragicului accident din Parcul „Alunelul”, soldat cu decesul unul copil de aproape doi ani


Directorul Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” (AGSV), Serghei Carp, va fi demis din funcție, după ce un copil de aproape doi ani a fost ucis de un copac căzut în Parcul „Alunelul”. Recomandarea a fost făcută de membrii grupului de lucru instituit de primarul general Ion Ceban, după ce a fost făcută o anchetă de serviciu la „Spațiile Verzi”. Totodată, noul director al „Spații Verzi” va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorul de ramură, al inspectorului de sector, al maistrului și maistrului superior, inclusiv alți angajați care ar avea tangență cu cazul vizat în raport. „Dar le sugerez să-și depună demisia”, a spus Ceban.

„Am primit raportul grupului de lucru inițiat pentru a efectua ancheta de serviciu în urma tragicului incident care a avut loc sâmbătă. Membrii comisiei de anchetă internă au stabilit toate circumstanțele, au audiat toate persoanele, au ridicat toate actele și le-au analizat. Responsabilitățile sunt divizate în procesul de lucru în acest domeniu”, a declarat Ceban.

Edilul a subliniat că de acest accident nu s-ar face vinovați doar cei de la „Spații Verzi”, dar și Agenția de Mediu.

„În urma raportului s-a constat că: „Spații Verzi” a solicitat în luna septembrie anul trecut, 2021, autorizația pentru defrișarea și curățarea mai multor copaci de pe teritoriul Chișinăului, inclusiv din Parcul „Alunelul”. Autorizațiile au fost eliberate de Agenția de Mediu în luna februarie deja anul curent, peste cinci luni. Timp de cinci luni până au venit autorizațiile de la Agenția de Mediu, toate adresele au devenit prioritare pentru „Spații Verzi”, deoarece toate prezintă pericol, odată ce au fost desemnați acești copaci spre defrișare sau curățare, îndeosebi în urma calamităților naturale care au loc sau în perioada de iarnă.

Citește și: Dosar PENAL pentru pe neglijență în serviciu, după ce un copil de un an a fost UCIS de un copac căzut în Parcul „Alunelul”. Cine ar putea fi tras la răspundere pentru producerea acestei tragedii

Din februarie și până în prezent „Spații Verzi” a intervenit și intervine pe toate adresele autorizate, inclusiv în Parcul „Alunelul”, cu defrișarea copacilor. La capitolul curățare, în lista unde era inclus și acest copac, pentru care a fost eliberată autorizarea de curățare, potrivit responsabililor de la „Spații Verzi”, în procesul anchetei au motivat mai multe circumstanțe, precum că nu permitea timpul, dar și alte motive tehnice de lucru, deși aceste lucrări trebuiau a fi efectuate și nu sunt stabilite motive concrete de ce nu au avut loc lucrările.

Persoanele audiate au specificat că blocajul din septembrie 2021 până în februarie 2022 din partea autorităților centrale de specialitate în procesul de autorizare a lucrărilor de defrișare și curățare, a creat o suprasolicitare a serviciilor de defrișare/curățare, după deblocarea procesului de autorizare, în luna februarie 2022”, a menționat Ceban.

După ce se vor pronunța organele de drept și eventual instanța pe acest caz și vor fi clarificate toate circumstanțele, Ceban spune că se va reveni la subiect și se va decide dacă unele persoane vor reveni la activitate în alte funcții.

Citește și: TRAGEDIE // Copil UCIS de un copac căzut în Parcul „Alunelul” din Chișinău. Primarul Ceban dă vina pe Agenția de Mediu, dar este contrazis


Ceban a adăugat că situația este mult mai gravă, iar această problemă trebuie privită mult mai larg, atât în Chișinău, cât și în toată republica, deoarece toate Primăriile au această situație birocratică.

„Doar pentru perioada ianuarie – mai 2022, către Agenția de Mediu, „Spații Verzi” a înaintat pentru a obține autorizații și anume: arbori propuși pentru curățare – 3 066 – 2 288 au fost autorizați; arbori pentru defrișare – 620 - 242 au fost autorizați. Ce se întâmplă cu ceilalți aproape 400 de arbori care sunt dați pentru defrișare și restul aproape 1 000 propuși pentru curățare? Ei la fel prezintă pericol, deoarece au fost evaluați de către specialiști. Și an de an, amânând și tergiversând aceste procese, acești copaci ajung într-un hal fără de hal”, a spus acesta.

Sursa citată a solicitat demisia sau eliberarea din funcție a Conducerii Agenției de Mediu, care ar tergiversa multe procese.

„Împreună cu juriștii vom înainta un demers către Administrația Publică Centrală privind inițierea unei anchete de serviciu împotriva conducerii Agenției de Mediu pentru clarificarea informațiilor și contradicțiilor enunțate în prezentul raport, cu solicitarea eliberării in corpore din funcție a conducerii Agenției în cazul în care se va atesta veridicitatea informațiilor cu privire la blocaje, tergiversări și inducerea în eroare a opiniei publice”, a mai conchis Ceban.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md