„Brazilienii care au venit să facă un film pozitiv despre Moldova”, întorși acasă de la frontieră: „Nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat”


Un grup de persoane din Brazilia, care venea în R. Moldova „să facă un film pozitiv” despre republica noastră, mai exact „un documentar despre Moldova, istoria evreilor în Moldova”, a fost întors, în weekend, de la frontieră.
Anunțul a fost făcut duminică pe Facebook de către Denis Roșca, prim-vicepreședintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condus de fugarul Gheorghe Cavcaliuc, care a aderat la Mișcarea pentru Popor, constituită în jurul Partidului „Șor”.
Potrivit lui Roșca, cei cinci membri ai echipei din Brazilia au fost întorși acasă după ce au stat 15 ore la Aeroportul Internațional Chișinău: „Acest film era o carte de vizită pentru a crea un flux de turiști din Brazilia spre R. Moldova”.
Roșca a detaliat că brazilienii ar fi fost catalogați de către Poliția de Frontieră drept jurnaliști, care au nevoie de acreditare de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a intra în R. Moldova, iar unii internauți au pus interdicția pe seama faptului că Brazilia este un aliat Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei.
De partea cealaltă, Poliția de Frontieră a precizat, într-un comentariu oferit Ziarului NAȚIONAL, că toate persoanele care au primit refuz de intrare în Republica Moldova nu au întrunit condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, adică nu și-au putut justifica scopul călătoriei în statul nostru.
„Conform procedurilor legale, persoanele neautorizate pentru intrarea în R. Moldova au fost returnate în statul de pornire. Pe parcursul săptămânii precedente, pe sensul de intrare în Republica Moldova, pentru 210 persoane s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat”, ne-a informat Poliția de Frontieră.
Amintim că, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului în Ucraina, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX) a detașat reprezentanți în R. Moldova care acordă Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană.
Anterior, conducerea MAI a arătat că misiunea FRONTEX înseamnă o securitate mai mare pentru cetățenii Republicii Moldova. Mai exact, misiunea oferă acces la ecosistemul de securitate al UE și la bazele de date, pentru a combate eventuale pericole la adresa securității naționale a R. Moldova.








































































