06:12:25 08.04.2020
 
Stiri

Blocul „ACUM” acuză Guvernul că ar înnoi pașapoartele doar unor cetățeni ai R. Moldova aflați în SUA, înainte de alegeri

Partide/Comunicate 31.01.2019 09:09 Vizualizări765 Autor: Ziarul National
Blocul „ACUM” acuză Guvernul că ar înnoi pașapoartele doar unor cetățeni ai R. Moldova aflați în SUA, înainte de alegeri


Blocul electoral „ACUM” susține că Guvernul de la Chișinău ar fi demarat procedura de înnoire a pașapoartelor doar în SUA și doar unor cetățeni ai R. Moldova.

Reprezentanții blocului afirmă că Ambasada R. Moldova în SUA a făcut anunțuri publice despre procesul de înnoire a pașapoartelor, dar ar fi vorba de un proces „selectiv și regionalizat”, întrucât, de exemplu, unele regiuni și orașe cu o densitate considerabilă de cetățeni ai Republicii Moldova (Chicago, Montreal, Toronto) au fost excluse din acest proces.

Totodată, procesul de înnoire a pașapoartelor, cu echipe și echipamente mobile, a fost organizat doar de către Ambasada SUA, nu și de către alte ambasade din America de Nord sau Uniunea Europeană. Totodată, pe teritoriul SUA au fost selectate doar unele regiuni.

„Agenția Servicii Publice a refuzat să ofere informație sau cel puțin o estimare despre câte pașapoarte au fost sau vor fi emise în cadrul acestui program până în alegerile din 24 februarie 2019. ASP a confirmat, de facto, faptul că procesul de înnoire a pașapoartelor și regiunile prioritare au fost selectate în baza unor criterii netransparente. De asemenea, notăm faptul că persoanele de contact indicate de Ambasada SUA în anunțurile sale publice fac campanie deschis în favoarea unui candidat în circumscripția 51, actualul vicespicher al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi. Noi respectăm opțiunea tuturor cetățenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituțiile statului joacă deschis în aceeași echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vice-speaker în actualul parlament, votat în această funcție de către majoritatea parlamentară”, se arată într-un comunicat de presă al Blocului „ACUM”.

Blocul „ACUM” face apel la cetățenii din diasporă să se mobilizeze la vot pe 24 februarie 2019 pentru „a zădărnici această tentativă clară a autorităților de a influența rezultatul votului din diasporă”. De asemenea, observatorii internaționali sunt îndemnați să ia notă de „tentativa clară de a influența rezultatul alegerilor în Circumscripția 51 SUA, Canada în favoarea actualului vicespicher al Parlamentului Valeriu Ghilețchi”.

„Se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj candidatului sus-numit, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate. În timp ce concetățenilor noștri din diasporă nu li se va permite să voteze în baza pașapoartelor expirate pentru prima dată în istoria recentă, unii concetățeni beneficiază de servicii mobile de înnoire a pașapoartelor expirate în ajun de alegeri”, cităm din același comunicat.

Amintim că, anterior, Comisia Electorală Centrală a anunțat că în prezent sunt circa 58 de mii de cetățeni ai R. Moldova cu acte expirate.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Michael 31.01.2019 09:22

îN PRIMUL RÂND NU GUVERNUL LE ÎNNOIEȘTE CI OAMENII. ȘI CINE ÎNCURCĂ CELOR CARE VĂ SUSȚIN SĂ LE REÎNNOIASCĂ? ÎMI PARE MIE CĂ E CAM PROASTĂ MAIA SANDU ȘI BLOC ACUM

Spencer 31.01.2019 09:47

Acuză, acuză, acuză, dar niicodată nu aduc dovezi și probe, asta se numește jalnică victimizare.

Nastase 31.01.2019 10:20

Unde sunt dovezile care ar demonstra acest lucru va ocupati doar cu propaganda si dezinformati cetatenii!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md