Biroul permanent al Parlamentului a susținut inițiativa spicherului Igor Grosu de retragere a R. Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI, iar demersul privind inițierea procedurii a fost trimis la Guvern


Președintele Parlamentului Igor Grosu a expediat luni, 22 mai, Guvernului un demers prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).
Demersul de renunțare la calitatea de membru al Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI a fost susținut vineri, 9 mai, de către majoritatea membrilor Biroului permanent al Parlamentului.
CITIȚI și Guvernul a demarat procedura de denunțare a unor acorduri cu CSI. Premierul Recean: „Diferența dintre un model și altul este că, în cazul UE, angajamentele sunt respectate, iar al CSI-ului - că lucrurile nu sunt certe”. Ce răspuns poate avea Moscova
Inițiativa de retragere a R. Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI a fost anunțată pe 15 mai curent de către președintele Parlamentului.
„După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R. Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul R. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice în cele mai complicate vremuri. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul energetic, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, de război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane. (...) CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS, pentru a menține țările ex-sovietice în sfera sa de influență. Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor. Ce poate urma? Ce pot ei mai rău să ne facă? Ei ne-au făcut tot răul care ni-l puteau face. Noi dorim să fim parte a lumii păcii. Nu vrem să fim parte a lumii războiului, morții, sărăciei și agresiunii”, a argumentat atunci Igor Grosu.
CITIȚI și DOC // Guvernul denunță încă două acorduri semnate cu CSI: Fără schimb de informații referitoare la frontierele exterioare și fără condiții de livrare a mărfurilor între organizațiile din CSI. Recean: „Aceste acorduri nu au fost utile niciodată”











































































