STUDIU // Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian
Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian, arată Studiul din anul 2019, publicat de International Journal of Cancer.
Cercetătorii au numit băuturile „foarte calde” în cazul temperaturii de peste 60 de grade Celsius și „calde” pentru temperaturile sub 60 de grade Celsius. La finalul studiului, s-a costatat că, în cazul consumului a 700 ml de ceai „foarte cald” pe zi a crescut șansele de cancer esofagian cu 90%, comparativ cu aceeași cantitate zilnică de ceai rece sau călduț.
„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform raportului nostru, este recomandabil să așteptați până când băuturile se răcesc”, a afirmat doctorul Farhad Islami.
Mai frecvent sunt supuse riscul apariției cancerului esofagian persoanele de sex masculin, cei cu vârsta peste 55 ani și persoanele care au o dietă bogată în carne procesată, însă săracă în fructe și legume.
Casă cu două etaje, construită pe un bloc de locuit din Chișinău: Autoritățile capitalei oferă detalii despre dezmăț
Rectorul Universității din București, Marian Preda, Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova: „Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă”
DECIS // Votul prin corespondență, pilotat la scrutinul din toamna anului 2024, pentru cetățenii R. Moldova aflați în SUA și Canada: Opoziția va contesta inițiativa la Curtea Constituțională