05:03:42 04.12.2024
Stiri

Banii alocați pentru „Eurovision”, deciși prin referendum: Ce fonduri vor fi cheltuite pentru organizarea concursului, potrivit deciziei elvețienilor din Basel

Actualitate 25.11.2024 10:50 Vizualizări1192 Autor: Ziarul National
Banii alocați pentru „Eurovision”, deciși prin referendum: Ce fonduri vor fi cheltuite pentru organizarea concursului, potrivit deciziei elvețienilor din Basel

Alegătorii din oraşul elveţian Basel au aprobat, duminică, o finanţare de aproape 40 de milioane de euro pentru a găzdui în oraşul lor spectacolul anual de televiziune Eurovision 2025, care promite să fie organizat cu tot fastul obişnuit.

Rezultatele provizorii ale votului arată că 66,4% dintre alegătorii din acest oraş din nordul Elveţiei sunt în favoarea utilizării banilor contribuabililor - 34,96 milioane de franci elveţieni (37,4 milioane de euro) pentru găzduirea spectacolului. Fără finanţarea din partea oraşului gazdă, evenimentul televizat, care atrage o audienţă mondială uriaşă, ar fi fost considerabil trunchiat.

Elveţia a câştigat Eurovision 2024 în Suedia, cu victoria artistului non-binar Nemo, şi urmează să găzduiască evenimentul din 2025 în luna mai, în acest oraş de la graniţa cu Franţa şi Germania. Autorităţile speră să obţină 60 de milioane de franci elveţieni în beneficii imediate.

Dar Uniunea Federală Democrată (UDF), un mic partid care apără „valorile creştine atemporale”, a lansat un referendum pentru a denunţa o „adevărată risipă” de bani publici. Partidul, calificat drept ultraconservator de presa elveţiană, a prezentat, de asemenea, argumente de securitate şi morale.

În cazul în care contribuţia oraşului ar fi fost respinsă, evenimentul de zece zile ar fi fost redus „la un mare show TV sâmbătă seara”, fără evenimente publice în afara scenei principale, a avertizat şeful departamentului de comunicare al Eurovision 2025, Edi Estermann, transmite AFP.

„Suntem un oraş al artei, al artelor plastice, dar şi al muzicii. Aceasta este încă foarte importantă pentru oraşul nostru”, a pledat Andrea Strahm, avocat şi membru al Parlamentului din Basel, intervievată de AFP.

CITIȚI și R. Moldova își caută reprezentant la concursul „Eurovision”: Dosarele pot fi depuse până pe 27 decembrie curent, la TRM

De asemenea, alegătorii din Elveţia urmează să decidă dacă aprobă sau nu extinderea autostrăzilor din ţară şi competenţele acordate proprietarilor de autostrăzi, primele rezultate arătând că voturile vor fi probabil strânse.

Guvernul şi parlamentul intenţionează să elimine blocajele de pe şase tronsoane de autostradă, traficul fiind mai mult decât dublu pe drumurile naţionale din 1990.

O alianţă de aproximativ 50 de organizaţii, susţinută de partidele de stânga şi de mediu, a lansat un referendum împotriva acestor planuri, pe care le consideră prea costisitoare şi care vor genera şi mai mult trafic. Guvernul a promis măsuri pentru a compensa daunele aduse naturii, cum ar fi reîmpădurirea pădurilor şi crearea de iazuri pentru amfibieni.

Infrastructura

Costul proiectelor - lărgirea unor porţiuni de autostradă, construirea „tunelului Rinului” la Basel şi a unor noi tuneluri în Schaffhausen şi St Gallen - este estimat la 4,9 miliarde de franci elveţieni (5,26 miliarde de euro).

„Este vorba de toate aceste miliarde pe care nu le vom putea investi în alte soluţii, în alte mijloace de transport mai ecologice şi, de asemenea, mai eficiente”, a declarat pentru AFP Angela Zimmermann, militant al asociaţiei actif-trafic.

Reglementarea închirierilor

Elveţienii - dintre care aproape 60% sunt chiriaşi - votează, de asemenea, asupra a două propuneri separate care vizează să ofere proprietarilor o mai mare flexibilitate în rezilierea contractelor de închiriere şi limitarea subînchirierii. Noile norme stabilite de Parlament sunt menite să prevină abuzurile sistemului de subînchiriere, care este foarte răspândit în Elveţia. Rezultatul votului pare incert, deoarece sondajele sunt împărţite.

Cu toate acestea, ele arată o respingere a regulamentului care autorizează proprietarii să rezilieze contractele de închiriere ale chiriaşilor din motive personale, chiar dacă nu există o nevoie urgentă în acest sens. O importantă asociaţie de locatari (Asloca) a lansat un dublu referendum împotriva acestor „atacuri directe la adresa mecanismelor slabe de protecţie a chiriaşilor din legislaţia privind închirierea”.

Asloca „se opune cu fermitate acestui atac al lobby-ului imobiliar, care urmăreşte să scoată chiriaşii de pe piaţă pentru a-i reloca la un preţ mai mare. Prin facilitarea rezilierii contractelor de închiriere, chiriile vor creşte vertiginos, deoarece de fiecare dată când are loc o schimbare de chiriaşi, locatorul poate majora chiria”, a susţinut aceasta.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md