12:39:43 14.07.2020
 
Stiri

Bani de la UE pentru reforma Poliției, sectorul energetic și finanțele publice: Comisia Europeană trimite la Chișinău 14,35 de milioane de euro

Economie 19.10.2019 15:42 Vizualizări1291 Autor: Ziarul National
Bani de la UE pentru reforma Poliției, sectorul energetic și finanțele publice: Comisia Europeană trimite la Chișinău 14,35 de milioane de euro


Comisia Europeană a aprobat vineri o decizie care prevede alocarea sumei de 14,35 de milioane de euro Republicii Moldova, sub formă de sprijin bugetar.

Banii vor fi cheltuiți pentru realizarea reformei Poliției, combaterea corupției și a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și eficientizarea și transparentizarea finanțelor publice.

Mai exact, milioanele de euro care vor veni de la Bruxelles vor contribui la interconectarea rețelelor naționale cu cele energetice ale UE, construcția gazoductului strategic Ungheni-Chișinău, la dotarea și echiparea inspectoratelor de Poliție din R. Moldova, inclusiv crearea unităților anticorupție și de combatere a spălării banilor, care să promoveze principiul toleranței zero față de corupție în rândul forțelor de poliție, dar și la gestionarea transparentă a finanțelor publice și a pregătirii bugetului.

„Pachetul de asistență adoptat este dovada angajamentului UE față de cetățenii moldoveni, care au militat cu perseverență pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autoritățile Republicii Moldova și-au intensificat activitățile întreprinse pentru combaterea eficace a corupției și garantarea independenței instanțelor judecătorești și a parchetelor. Îndeplinirea acestor obiective este de o importanță determinantă, dacă se dorește ca cetățenii să-și recapete încrederea și ca reformele să avanseze la capacitate maximă. Cetățenii Republicii Moldova se pot baza cu încredere pe sprijinul deplin al UE față de acest proces de reforme”, a declaerat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri privind Extinderea.

Această decizie succede plățile aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie 2019, în sumă de 14,54 de milioane de euro, și prima tranșă a asistenței macrofinanciare de 30 de milioane de euro, anunțată recent.

Aminitm că UE a reluat în iulie plățile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova, după ce le-a suspendat timp de doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept din republica noastră.

După insdtalarea Guvernului Sandu, UE a recunoscut măsurile importante luate de autoritățile de la Chișinău pentru a găsi soluții la problemele care țin de politizarea accentuată a instituțiilor de stat, corupția și lipsa de independență a sistemului judiciar.

„S-au înregistrat rezultate pozitive îndeosebi în ceea ce privește reformele sistemului electoral, proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și legislația privind procurorul general. Mai mult, Republica Moldova a solicitat Comisiei de la Veneția să avizeze aceste proiecte legislative, ceea ce reprezintă un pas înainte. De asemenea, consultările publice își păstrează în continuare importanța. Noul Guvern a restabilit, de asemenea, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). La 20 septembrie, FMI a încheiat a patra și a cincea evaluare a programului său cu R. Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md