Stiri
INVESTIGAȚIE // Banca rudelor
Important
13.06.2013
09:44
6483


Prejudiciu // Banca de Economii a fost prejudiciată de milioane de lei ca urmare a unui contract semnat cu rude ale angajaților băncii
Mariana Rață
Peste 55 de milioane de lei a cheltuit Banca de Economii în doar cinci ani pentru închirierea unei clădiri nefinisate și a unui subsol în care ulterior au fost deschise filiale ale băncii. Proprietari ai unuia dintre aceste imobile erau rude ale mai multor șefi de direcții din cadrul băncii.
Contract din fugă
Contractul pentru închirierea clădirii din str. Columna 104/1 din capitală a fost semnat în fugă de către conducerea Băncii de Economii, încă acum cinci ani. Problema necesității „stringente” de deschidere a unei noi filiale a băncii exact în regiunea în care se află clădirea „ochită” a fost pusă la Consiliul BEM la doar patru zile după ce rudele angajaților de la bancă au cumpărat-o. Iar contractul a fost semnat chiar în ziua în care noii proprietari au înregistrat la „Cadastru” bunul imobil, fără ca măcar să se pună problema organizării unui concurs în vederea achiziționării serviciilor de locațiune. Motivul invocat de administrația BEM a fost faptul că în zona respectivă nu s-a găsit nimic mai bun, asta chiar dacă clădirea închiriată semăna mai mult a șantier de construcții.
„Performanța” conducerii BEM
Prețul de chirie fusese stabilit de 35 de euro lunar pentru metru pătrat, deși potrivit bursei imobiliare „Lara”, chiria pentru metru pătrat de spațiu în această zonă costa pe atunci 10-15 euro pe lună. La așa preț puteai lua cu chirie încăperi modern amenajate și mobilate. Banca de Economii a reușit însă „performanța” ca, la preț dublu, să închirieze o clădire nefinisată, în care ulterior a investit milioane pentru reparație. Ba mai mult, banca a acceptat și condițiile proprietarilor de a achita în avans plata pentru chirie pentru trei ani înainte, în total 24,2 milioane de lei pentru cei circa o mie și jumătate de metri pătrați arendați. Banii au fost transferați chiar în ziua în care a fost semnat contractul de locațiune, pe 29 octombrie 2008. Pentru a achita întreaga sumă, BEM a recurs la împrumuturi de la Banca Națională a Moldovei.
11 milioane - pe apa sâmbetei
Patru milioane de lei din suma achitată pentru chirie s-au dus pe apa sâmbetei, pentru că în primele șase luni banca a fost nevoită să facă reparație în clădire. Au fost placați pereții, construite încăperile sanitare, montate cablurile electrice și sistemul termic, instalate scara și ușile și, în sfârșit, a fost amplasat mobilierul. Pentru toate acestea, banca a mai cheltuit încă 7,6 milioane de lei. Paguba băncii le-a adus averi de invidiat celor patru proprietari-pensionari ai clădirii. Aceștia au cumpărat imobilul cu 4,7 milioane de lei și peste trei luni l-au dat în chirie pe o perioadă de cinci ani contra sumei de opt milioane de lei pe an. Astfel, până în 2013, stăpânii clădirii și-ar fi răscumpărat de aproape zece ori investiția făcută. Totuși, contrar oricărei logici, peste trei ani de la semnarea contractului de locațiune, trei dintre cei patru proprietari ai clădirii au decis să-și vândă cotele-părți din imobil unei companii off-shore din Cipru, „Solovath Holding” LTD, contra sumei de 3,6 milioane de lei, adică mai puțin de jumătate decât le achita BEM pentru chirie în decursul unui an (!).
Beneficiarii afacerii
Nu am reușit să aflăm cine este fondatorul off-shore-ului norocos care a continuat afacerile cu Banca de Economii. În schimb, am aflat cine sunt cei patru proprietari ai clădirii care au pus în buzunar 24 de milioane de lei din banii băncii în care statul deține 56% din acțiuni. Este vorba despre Sofia Triboi, mătușa lui Iurie Sâli, care în momentul semnării contractului de chirie era șefă a Direcției gospodărire, încasare și protecție tehnică din cadrul BEM. Menționăm că Sâli a participat și în calitate de membru al comisiei de tender la contractarea acestor servicii de locațiune. Astăzi, Sâli nu mai lucrează la bancă, iar mătușa sa este singura dintre cei patru proprietari inițiali ai clădirii care și-a păstrat cota-parte din imobil. O altă coproprietară a clădirii de pe str. Columna 104/1 este Irina Varzari, soacra lui Valeriu Testari, bărbatul care a semnat contractul de locațiune cu banca din partea celor patru proprietari ai clădirii, pentru a ascunde numele „beneficiarilor”. Despre Testari am reușit să aflăm că la alegerile din noiembrie 2010 a donat 200 de mii de lei pentru fondul electoral al Partidului Comuniștilor. Tot Irina Varzari este și soacra consilierului de atunci al președintelui BEM, Grigore Gacikevici. Astăzi, Evgheni Cramarenco este angajat în calitate de consilier al președintelui „Moldovagaz”, Alexandr Gusev. De altfel, printre coproprietarii clădirii închiriate de BEM se regăsesc și părinții lui Gusev, Agafia Guseva și Vladimir Gusev.
„Fiica mea nu are nimic cu asta”
Cel de-al patrulea coproprietar al clădirii este Oleg Cupriev, tatăl economistului principal din Direcția carduri a BEM, Irina Ostrovscaia (Cuprieva). Soțul acesteia, Vladlen Ostrovschi, lucrează în calitate de inginer la BEM.
Oleg Cupriev este singurul fost proprietar al clădirii de pe str. Columna 104/1 cu care am izbutit să discutăm. Bărbatul, șef al Secției ftiziopulmonologie din cadrul Spitalului din Soroca, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acel contract de chirie încheiat cu banca nu are nicio legătură cu faptul că fiica și ginerele său lucrează la BEM.
„A fost un contract convenabil pentru toți. Nimeni nu a avut pretenții. Decizia de a închiria această clădire a luat-o nu fiica mea, ci Consiliul băncii. Atunci când am cumpărat clădirea, nu aveam planuri de a o da în chirie acestei bănci”, ne-a asigurat Cupriev. Întrebat de ce a decis să-și vândă partea din clădire, chiar dacă aducea un profit mare și legal, bărbatul și-a ieșit din fire și ne-a răspuns că toate explicațiile le-a dat la Procuratură. Cupriev a refuzat să ne dezvăluie și cine se află în spatele off-shore-ului căruia i-a vândut partea sa din acea casă.
Firmă cipriotă pentru paravan
Surse din cadrul BEM ne-au comunicat că în spatele off-shore-ului cipriot stau aceleași persoane care au avut de câștigat din start din această afacere. Informația pare să fie confirmată de mai multe detalii, cum ar fi prețul la care a fost vândută clădirea, dar și faptul că BEM a acceptat prelungirea cu încă trei ani a contractului de locațiune cu noul proprietar. Ce-i drept, aparent, „Solovath Holding” LTD a acceptat micșorarea prețului de chirie până la 25 de euro lunar pentru fiecare metru pătrat, dar pentru că noul proprietar al clădirii este o firmă nerezidentă a R. Moldova, banca a fost obligată să achite TVA pentru serviciile de locațiune importate, aproximativ 80 de mii de lei pe lună.
Potrivit unor calcule, doar pentru închirierea clădirii, BEM îi va plăti proprietarului cipriot aproape un milion de euro. Alte 200 de mii de euro vor fi cheltuite pentru plata TVA-ului.
Gacikevici, pe banca acuzaților
Chiar dacă de aproape un an Gacikevici nu mai este președinte al BEM, iar de jumătate de lună banca are un nou șef, contractul de locațiune pentru clădirea din str. Columna 104/1 nu a fost reziliat.
Încercările noastre de a discuta cu conducerea băncii au eșuat. Președintele BEM nu a fost dispus să ne comunice dacă mai activează în cadrul băncii persoanele implicate în acest caz și nici de ce nu este reziliat contractul de chirie pentru clădirea din str. Columna.
Acest caz a fost investigat în 2010 de ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, care însă nu au stabilit existența unei legături de rudenie între proprietarii clădirii și responsabili de la bancă. Urmare a controlului efectuat, CCCEC a înaintat Procuraturii Anticorupție propunerea de neîncepere a urmăririi penale pe acest caz.
Totuși, Procuratura a decis intentarea unei cauze penale. Procurorul Eugen Balan care a administrat dosarul ne-a comunicat că urmărirea penală a fost pornită pentru abuzul de serviciu comis de factori de decizie din cadrul BEM. Cauza a fost ulterior conexată la alta cu privire la încălcarea condițiilor de creditare și la mijlocul lunii februarie curent a fost transmisă în judecată. În calitate de bănuit în acest dosar figurează fostul președinte al BEM, Grigore Gacikevici.
Un alt contract dubios
Conducerea BEM și Procuratura urmează să stabilească și condițiile în care banca a închiriat un alt spațiu pentru deschiderea unei filiale. Este vorba despre subsolul clădirii din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 130. Contractul a fost semnat cu zece luni înainte de cel pentru închirierea clădirii din str. Columna, la 29 februarie 2008, și este la fel de dubios. Pentru închirierea a 210 m.p. pe o perioadă de cinci ani, BEM și-a luat angajamentul să plătească 10,7 milioane de lei. Banii au fost transferați în avans pentru întreaga perioadă de locațiune. La fel ca și în cazul prezentat anterior, BEM a mai cheltuit peste o sută de mii de lei pentru reparația și mobilarea încăperilor, chiar dacă de această dată plata pentru chirie a constituit 50 de euro pe lună pentru fiecare metru pătrat. Contractul de locațiune a fost semnat cu un oarecare Iurie Jarcovski care închiriase anterior acest subsol de la o altă persoană, Elena Roderer, contra unei plăți simbolice de 50 de euro pe lună pentru toată suprafața închiriată (!). La 22 iunie 2009, în condiții misterioase, Jarcovski a decedat. Cu toate acestea, contractul de locațiune dintre acesta și BEM nu a fost reziliat, iar proprietara încăperilor nu înaintează pretenții, chiar dacă aparent banca nu îi plătește nimic pentru chirie. Totuși, anumite detalii sugerează că Jarkovski a fost folosit doar în calitate de intermediar pentru încheierea acestui contract. Or, toate cheltuielile pentru semnarea contractului de locațiune dintre BEM și acest bărbat au fost achitate de către o altă persoană împuternicită prin procură de către proprietara subsolului, susține Curtea de Conturi.
Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu Elena Roderer, dar la numărul de telefon de la domiciliu al tinerei, născută în 1984, nu a răspuns nimeni.
Acest caz nu a ajuns în vizorul procurorilor.
Notă: Această publicație este editată cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.
BEM a dat cu chirie spații cu opt lei pentru metru pătrat
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, din 2008 și până în 2011, Banca de Economii a încheiat 548 de contracte de locațiune în valoare totală de 63,3 milioane de lei. Dintre acestea, 66 de contracte au fost încheiate de către Filiala nr. 1 Chișinău a băncii, plătindu-se 55,7 milioane de lei. Plata achitată pentru chirie în unele cazuri a ajuns până la 846 de lei lunar pentru metru pătrat. În aceeași perioadă, BEM a transmis în locațiune spații pentru care a stabilit prețuri de la 8,29 de lei până la 74 de lei pentru metru pătrat.
Clădire în inima capitalei pentru banca lui Voronin
În același an în care BEM închiria cele două spații pentru deschiderea unor noi oficii, Guvernul R. Moldova a vândut „Băncii de Finanțe și Comerț”, în care președinte al Consiliului de administrare este fiul șefului de atunci al statului, Oleg Voronin, o clădire de aproape 2000 de metri pătrați, situată chiar lângă Executiv.
Imobilul, situat pe str. Pușkin 26, a fost dat în arendă băncii în 2006 pe o perioadă de nouă ani, cu prețul lunar al chiriei de 52,6 lei pentru metru pătrat. În 2008, însă, la solicitarea băncii, Comisia de privatizare a admis privatizarea imobilului contra sumei de 22,5 milioane de lei.
Înainte de vânzare, Direcția generală de administrare a clădirilor Guvernului a efectuat o reparație capitală în clădire pentru care a cheltuit opt milioane de lei.
Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi:
„Modul în care Banca de Economii a luat cu chirie aceste două spații nu poate fi calificat altfel decât furt ca-n codru în ziua mare, dacă am ajuns să importăm servicii de arendă din Cipru, achitând și TVA-ul din contul fondului de pensii al populației, administrat de Banca de Economii. După prezentarea raportului Curții de Conturi în care am depistat mai multe încălcări la BEM, banca ne-a acționat în judecată, dar am câștigat în toate instanțele. Ne-am așteptat la o reacție din partea organelor de drept referitor la încălcările depistate de noi, dar nu a urmat nimic. Am avut doar semnale de genul: ce vă băgați unde nu vă fierbe oala?”.
Mariana Rață
Peste 55 de milioane de lei a cheltuit Banca de Economii în doar cinci ani pentru închirierea unei clădiri nefinisate și a unui subsol în care ulterior au fost deschise filiale ale băncii. Proprietari ai unuia dintre aceste imobile erau rude ale mai multor șefi de direcții din cadrul băncii.
Contract din fugă
Contractul pentru închirierea clădirii din str. Columna 104/1 din capitală a fost semnat în fugă de către conducerea Băncii de Economii, încă acum cinci ani. Problema necesității „stringente” de deschidere a unei noi filiale a băncii exact în regiunea în care se află clădirea „ochită” a fost pusă la Consiliul BEM la doar patru zile după ce rudele angajaților de la bancă au cumpărat-o. Iar contractul a fost semnat chiar în ziua în care noii proprietari au înregistrat la „Cadastru” bunul imobil, fără ca măcar să se pună problema organizării unui concurs în vederea achiziționării serviciilor de locațiune. Motivul invocat de administrația BEM a fost faptul că în zona respectivă nu s-a găsit nimic mai bun, asta chiar dacă clădirea închiriată semăna mai mult a șantier de construcții.
„Performanța” conducerii BEM
Prețul de chirie fusese stabilit de 35 de euro lunar pentru metru pătrat, deși potrivit bursei imobiliare „Lara”, chiria pentru metru pătrat de spațiu în această zonă costa pe atunci 10-15 euro pe lună. La așa preț puteai lua cu chirie încăperi modern amenajate și mobilate. Banca de Economii a reușit însă „performanța” ca, la preț dublu, să închirieze o clădire nefinisată, în care ulterior a investit milioane pentru reparație. Ba mai mult, banca a acceptat și condițiile proprietarilor de a achita în avans plata pentru chirie pentru trei ani înainte, în total 24,2 milioane de lei pentru cei circa o mie și jumătate de metri pătrați arendați. Banii au fost transferați chiar în ziua în care a fost semnat contractul de locațiune, pe 29 octombrie 2008. Pentru a achita întreaga sumă, BEM a recurs la împrumuturi de la Banca Națională a Moldovei.
11 milioane - pe apa sâmbetei
Patru milioane de lei din suma achitată pentru chirie s-au dus pe apa sâmbetei, pentru că în primele șase luni banca a fost nevoită să facă reparație în clădire. Au fost placați pereții, construite încăperile sanitare, montate cablurile electrice și sistemul termic, instalate scara și ușile și, în sfârșit, a fost amplasat mobilierul. Pentru toate acestea, banca a mai cheltuit încă 7,6 milioane de lei. Paguba băncii le-a adus averi de invidiat celor patru proprietari-pensionari ai clădirii. Aceștia au cumpărat imobilul cu 4,7 milioane de lei și peste trei luni l-au dat în chirie pe o perioadă de cinci ani contra sumei de opt milioane de lei pe an. Astfel, până în 2013, stăpânii clădirii și-ar fi răscumpărat de aproape zece ori investiția făcută. Totuși, contrar oricărei logici, peste trei ani de la semnarea contractului de locațiune, trei dintre cei patru proprietari ai clădirii au decis să-și vândă cotele-părți din imobil unei companii off-shore din Cipru, „Solovath Holding” LTD, contra sumei de 3,6 milioane de lei, adică mai puțin de jumătate decât le achita BEM pentru chirie în decursul unui an (!).
Beneficiarii afacerii
Nu am reușit să aflăm cine este fondatorul off-shore-ului norocos care a continuat afacerile cu Banca de Economii. În schimb, am aflat cine sunt cei patru proprietari ai clădirii care au pus în buzunar 24 de milioane de lei din banii băncii în care statul deține 56% din acțiuni. Este vorba despre Sofia Triboi, mătușa lui Iurie Sâli, care în momentul semnării contractului de chirie era șefă a Direcției gospodărire, încasare și protecție tehnică din cadrul BEM. Menționăm că Sâli a participat și în calitate de membru al comisiei de tender la contractarea acestor servicii de locațiune. Astăzi, Sâli nu mai lucrează la bancă, iar mătușa sa este singura dintre cei patru proprietari inițiali ai clădirii care și-a păstrat cota-parte din imobil. O altă coproprietară a clădirii de pe str. Columna 104/1 este Irina Varzari, soacra lui Valeriu Testari, bărbatul care a semnat contractul de locațiune cu banca din partea celor patru proprietari ai clădirii, pentru a ascunde numele „beneficiarilor”. Despre Testari am reușit să aflăm că la alegerile din noiembrie 2010 a donat 200 de mii de lei pentru fondul electoral al Partidului Comuniștilor. Tot Irina Varzari este și soacra consilierului de atunci al președintelui BEM, Grigore Gacikevici. Astăzi, Evgheni Cramarenco este angajat în calitate de consilier al președintelui „Moldovagaz”, Alexandr Gusev. De altfel, printre coproprietarii clădirii închiriate de BEM se regăsesc și părinții lui Gusev, Agafia Guseva și Vladimir Gusev.
„Fiica mea nu are nimic cu asta”
Cel de-al patrulea coproprietar al clădirii este Oleg Cupriev, tatăl economistului principal din Direcția carduri a BEM, Irina Ostrovscaia (Cuprieva). Soțul acesteia, Vladlen Ostrovschi, lucrează în calitate de inginer la BEM.
Oleg Cupriev este singurul fost proprietar al clădirii de pe str. Columna 104/1 cu care am izbutit să discutăm. Bărbatul, șef al Secției ftiziopulmonologie din cadrul Spitalului din Soroca, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acel contract de chirie încheiat cu banca nu are nicio legătură cu faptul că fiica și ginerele său lucrează la BEM.
„A fost un contract convenabil pentru toți. Nimeni nu a avut pretenții. Decizia de a închiria această clădire a luat-o nu fiica mea, ci Consiliul băncii. Atunci când am cumpărat clădirea, nu aveam planuri de a o da în chirie acestei bănci”, ne-a asigurat Cupriev. Întrebat de ce a decis să-și vândă partea din clădire, chiar dacă aducea un profit mare și legal, bărbatul și-a ieșit din fire și ne-a răspuns că toate explicațiile le-a dat la Procuratură. Cupriev a refuzat să ne dezvăluie și cine se află în spatele off-shore-ului căruia i-a vândut partea sa din acea casă.
Firmă cipriotă pentru paravan
Surse din cadrul BEM ne-au comunicat că în spatele off-shore-ului cipriot stau aceleași persoane care au avut de câștigat din start din această afacere. Informația pare să fie confirmată de mai multe detalii, cum ar fi prețul la care a fost vândută clădirea, dar și faptul că BEM a acceptat prelungirea cu încă trei ani a contractului de locațiune cu noul proprietar. Ce-i drept, aparent, „Solovath Holding” LTD a acceptat micșorarea prețului de chirie până la 25 de euro lunar pentru fiecare metru pătrat, dar pentru că noul proprietar al clădirii este o firmă nerezidentă a R. Moldova, banca a fost obligată să achite TVA pentru serviciile de locațiune importate, aproximativ 80 de mii de lei pe lună.
Potrivit unor calcule, doar pentru închirierea clădirii, BEM îi va plăti proprietarului cipriot aproape un milion de euro. Alte 200 de mii de euro vor fi cheltuite pentru plata TVA-ului.
Gacikevici, pe banca acuzaților
Chiar dacă de aproape un an Gacikevici nu mai este președinte al BEM, iar de jumătate de lună banca are un nou șef, contractul de locațiune pentru clădirea din str. Columna 104/1 nu a fost reziliat.
Încercările noastre de a discuta cu conducerea băncii au eșuat. Președintele BEM nu a fost dispus să ne comunice dacă mai activează în cadrul băncii persoanele implicate în acest caz și nici de ce nu este reziliat contractul de chirie pentru clădirea din str. Columna.
Acest caz a fost investigat în 2010 de ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, care însă nu au stabilit existența unei legături de rudenie între proprietarii clădirii și responsabili de la bancă. Urmare a controlului efectuat, CCCEC a înaintat Procuraturii Anticorupție propunerea de neîncepere a urmăririi penale pe acest caz.
Totuși, Procuratura a decis intentarea unei cauze penale. Procurorul Eugen Balan care a administrat dosarul ne-a comunicat că urmărirea penală a fost pornită pentru abuzul de serviciu comis de factori de decizie din cadrul BEM. Cauza a fost ulterior conexată la alta cu privire la încălcarea condițiilor de creditare și la mijlocul lunii februarie curent a fost transmisă în judecată. În calitate de bănuit în acest dosar figurează fostul președinte al BEM, Grigore Gacikevici.
Un alt contract dubios
Conducerea BEM și Procuratura urmează să stabilească și condițiile în care banca a închiriat un alt spațiu pentru deschiderea unei filiale. Este vorba despre subsolul clădirii din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 130. Contractul a fost semnat cu zece luni înainte de cel pentru închirierea clădirii din str. Columna, la 29 februarie 2008, și este la fel de dubios. Pentru închirierea a 210 m.p. pe o perioadă de cinci ani, BEM și-a luat angajamentul să plătească 10,7 milioane de lei. Banii au fost transferați în avans pentru întreaga perioadă de locațiune. La fel ca și în cazul prezentat anterior, BEM a mai cheltuit peste o sută de mii de lei pentru reparația și mobilarea încăperilor, chiar dacă de această dată plata pentru chirie a constituit 50 de euro pe lună pentru fiecare metru pătrat. Contractul de locațiune a fost semnat cu un oarecare Iurie Jarcovski care închiriase anterior acest subsol de la o altă persoană, Elena Roderer, contra unei plăți simbolice de 50 de euro pe lună pentru toată suprafața închiriată (!). La 22 iunie 2009, în condiții misterioase, Jarcovski a decedat. Cu toate acestea, contractul de locațiune dintre acesta și BEM nu a fost reziliat, iar proprietara încăperilor nu înaintează pretenții, chiar dacă aparent banca nu îi plătește nimic pentru chirie. Totuși, anumite detalii sugerează că Jarkovski a fost folosit doar în calitate de intermediar pentru încheierea acestui contract. Or, toate cheltuielile pentru semnarea contractului de locațiune dintre BEM și acest bărbat au fost achitate de către o altă persoană împuternicită prin procură de către proprietara subsolului, susține Curtea de Conturi.
Ziarul NAȚIONAL a încercat să ia legătura cu Elena Roderer, dar la numărul de telefon de la domiciliu al tinerei, născută în 1984, nu a răspuns nimeni.
Acest caz nu a ajuns în vizorul procurorilor.
Notă: Această publicație este editată cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.
BEM a dat cu chirie spații cu opt lei pentru metru pătrat
Potrivit unui raport al Curții de Conturi, din 2008 și până în 2011, Banca de Economii a încheiat 548 de contracte de locațiune în valoare totală de 63,3 milioane de lei. Dintre acestea, 66 de contracte au fost încheiate de către Filiala nr. 1 Chișinău a băncii, plătindu-se 55,7 milioane de lei. Plata achitată pentru chirie în unele cazuri a ajuns până la 846 de lei lunar pentru metru pătrat. În aceeași perioadă, BEM a transmis în locațiune spații pentru care a stabilit prețuri de la 8,29 de lei până la 74 de lei pentru metru pătrat.
Clădire în inima capitalei pentru banca lui Voronin
În același an în care BEM închiria cele două spații pentru deschiderea unor noi oficii, Guvernul R. Moldova a vândut „Băncii de Finanțe și Comerț”, în care președinte al Consiliului de administrare este fiul șefului de atunci al statului, Oleg Voronin, o clădire de aproape 2000 de metri pătrați, situată chiar lângă Executiv.
Imobilul, situat pe str. Pușkin 26, a fost dat în arendă băncii în 2006 pe o perioadă de nouă ani, cu prețul lunar al chiriei de 52,6 lei pentru metru pătrat. În 2008, însă, la solicitarea băncii, Comisia de privatizare a admis privatizarea imobilului contra sumei de 22,5 milioane de lei.
Înainte de vânzare, Direcția generală de administrare a clădirilor Guvernului a efectuat o reparație capitală în clădire pentru care a cheltuit opt milioane de lei.
Serafim Urechean, președintele Curții de Conturi:
„Modul în care Banca de Economii a luat cu chirie aceste două spații nu poate fi calificat altfel decât furt ca-n codru în ziua mare, dacă am ajuns să importăm servicii de arendă din Cipru, achitând și TVA-ul din contul fondului de pensii al populației, administrat de Banca de Economii. După prezentarea raportului Curții de Conturi în care am depistat mai multe încălcări la BEM, banca ne-a acționat în judecată, dar am câștigat în toate instanțele. Ne-am așteptat la o reacție din partea organelor de drept referitor la încălcările depistate de noi, dar nu a urmat nimic. Am avut doar semnale de genul: ce vă băgați unde nu vă fierbe oala?”.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
14.02.2016
11:13
8306
Mașini „made in Moldova”? Ce face acest tânăr din Chișinău
10.07.2015
09:22
6309
METEO // Temperaturile SCAD considerabil. Cum va fi vremea în acest week-end
01.03.2015
21:37
6523
Zeci de persoane, inclusiv un deputat ucrainean, ARESTATE în timpul mitingului de la Moscova!
11.10.2014
11:02
7521
Prima grădină orășenească din Moldova. Ce nu ştiai despre Grădina Publică din centrul capitalei
05.10.2014
15:02
9533
DĂRUIRE // Paznicul pictor de la Hansca: În timp ce SUPRAVEGHEAZĂ noaptea instituţia, creează opere
23.09.2014
10:36
6380
Legea Lustrației în Ucraina // Iulia Timoșenko, printre cei AFECTAȚI, scrie presa de la Kiev
21.09.2014
14:02
17982
Iată Castelul de APĂ al Chișinăului
20.09.2014
19:59
6015
Iurie Leancă, ALĂTURI de Victor Ponta: „Vom reuși să scriem ISTORIA”
03.08.2014
11:26
53184
Detalii CURIOASE pe care NU le știai despre Cetatea Soroca
08.07.2014
16:57
5440
Încă o țără a ratificat Acordul de Asociere între R. Moldova și Uniunea Europeană
15.06.2014
17:22
5100
VIDEO // Moscova a venit cu o REACŢIE la declaraţiile făcute de un oficial ucrainean
25.05.2014
11:14
10165
Republica Moldova // Bătrâni adoptați
























Top stiri
04.05.2025
00:58
50
IDF cheamă rezerviști pentru posibile acțiuni extinse în Gaza împotriva Hamas
03.05.2025
22:50
214
Olimpiadele Republicane aduc împreună 249 de elevi talentați în limbile minorităților naționale din Moldova
03.05.2025
20:22
580
Hamas publică un nou videoclip cu Maxim Herkin, ostaticul răpit de la festivalul de muzică Nova
03.05.2025
18:54
377
Vocea Americii își reia emisia după intervenția instanțelor împotriva administrației Trump
03.05.2025
17:18
441
Cum să găsești informații medicale fiabile pe internet
03.05.2025
16:36
1371
Imnul Rusiei și drapele sovietice la ceremonie din Șerpeni, sub privirile autorităților moldovenești
03.05.2025
15:58
521
Rusia acuză pe Zelenski de periclitarea siguranței ceremoniilor de 9 mai
03.05.2025
15:34
563
Zelenski: Kievul nu garantează siguranța liderilor la Moscova de 9 mai, Rusia acuză amenințări la adresa festivităților
03.05.2025
15:00
685
Zelenski avertizează: vizita liderilor la Moscova pe 9 mai, fără garanții de siguranță
03.05.2025
14:22
564
Adrian Dupu: ,,Am votat pentru un președinte care iubește R. Moldova la fel de mult cum iubește România și care va continua să susțină cetățenii din stânga Prutului și parcursul lor european"
03.05.2025
13:18
599
Zelenski: Întâlnirea cu Trump la Vatican schimbă perspectiva asupra conflictului din Ucraina
03.05.2025
13:12
461
Nou triumf pentru R. Moldova: Alexandru Baldji cucerește bronzul la Campionatul Mondial de Haltere U-17 și U-20 din Lima
03.05.2025
13:04
504
Zelenski respinge ferm armistițiile scurte propuse de Putin pentru a pune capăt conflictului
03.05.2025
11:56
500
Maia Sandu și Igor Grosu susțin jurnaliștii în lupta pentru adevăr și democrație
03.05.2025
10:10
622
Statele Unite aprobă vânzarea de piese și echipamente pentru avioanele F-16 ale Ucrainei, într-un nou pas de apropiere între cele două țări
03.05.2025
09:56
486
Treizeci de elevi, premiați la Olimpiada Republicană la Economie
03.05.2025
09:45
605
Administrația Trump spulberă visul românilor de a călători fără vize în SUA. România a fost scoasă definitiv din programul Visa Waiver. Care este răspunsul MAE
03.05.2025
07:17
778
Sancțiuni economice pregătite de SUA împotriva Rusiei: incertitudini privind semnătura lui Trump
02.05.2025
19:42
794
Propunerea șefului NATO: Creșterea cheltuielilor de apărare la 3,5% din PIB, plus investiții suplimentare în securitate
02.05.2025
18:22
1122
Ucraina respinge orice compromis în negocierile de pace: noile condiții stricte prezentate de ministrul de externe
02.05.2025
17:52
686
Strategii agricole avansate pentru a combate schimbările pedoclimatice în Republica Moldova
02.05.2025
16:30
965
UE va demara negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina în același timp, în ciuda opoziției Budapestei
02.05.2025
16:24
894
Republica Moldova, primul pas către Europa: Acord istoric cu Autoritatea Europeană a Muncii, semnat la Bratislava
02.05.2025
15:58
731
Românii din R. Moldova participă activ la prezidențialele din România
02.05.2025
15:03
1082
SUA își schimbă strategia în conflictul ruso-ucrainean: Washingtonul se retrage din rolul de mediator


















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri