17:13:20 25.04.2024
Stiri

Banca Mondială ar putea interveni pentru a „stinge” focul de la CFM

Actualitate 17.03.2021 09:23 Vizualizări1673 Autor: Ziarul National
Banca Mondială ar putea interveni pentru a „stinge” focul de la CFM


Banca Mondială (BM) a pregătit o notă privind politica feroviară, intitulată „Moldova – Reforma Căii Ferate”, care a fost prezentată marți, în cadrul unui atelier online organizat în parteneriat de către Comisia de control al finanțelor publice a Parlamentului și Reprezentanța BM la Chișinău.

Banca Mondială deține o experiență mare în domeniu și poate împărtăși cele mai bune practici cu R. Moldova, a declarat, în cuvântul de deschidere Anna Akhalkatsi, director al Reprezentanței BM în R. Moldova, adăugând că dezvoltarea sectorului căilor ferate în Republica Moldova este o prioritate pentru Banca Mondială atât sub aspectul siguranței transportului, cât și al celui de mediu.

Nota „Moldova – Reforma Căii Ferate” conține o analiză sintetică a evoluției Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) și provocărilor actuale majore ale acesteia care rezidă inclusiv în scăderea continuă a traficului transportat, active învechite, personal demotivat ce înaintează în vârstă, performanța operațională și financiară scăzută.

De asemenea, sunt prezentate recomandări pentru domeniul căilor ferate, inclusiv la proiectul Codului Transportului Feroviar al Republicii Moldova.

Recomandările la proiectul codului țin, în special, de stabilirea unei viziuni clare a perspectivelor Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”, reorganizarea prin separarea infrastructurii, transportului de marfă, transportului de pasageri sau disoluția și înlocuirea cu trei companii independente.

Totodată, se recomandă clarificarea problemei datoriilor istorice, determinarea clară a rolului Autorității Feroviare (Agenția pentru Siguranță), introducerea unei noi secțiuni în cod care să trateze perioada de tranziție a CFM.

Nota conține și o schiță a planului de acțiuni pentru reforma feroviară.

CITIȚI și JAF de MILIOANE // Motorină sustrasă din locomotive și nedeclararea biletelor vândute: Un deputat prezintă documente despre SCHEMELE ce funcționează la „Calea Ferată a Moldovei”

Igor Munteanu, președintele Comisiei de control al finanțelor publice, a informat că, în urma auditului Curții de Conturi, structura pe care o conduce în Parlament a lansat un șir de recomandări pentru excluderea iregularităților ce țin de managementul defectuos al activelor, modul de stabilire a tarifelor, gestionarea ineficientă a resurselor umane, datorii compromise considerabile ale „Căii Ferate a Moldovei”.

„Suntem gata să împărtășim aceste recomandări și, împreună, să putem identifica posibilități de îmbunătățire a situației și de dezvoltare a întreprinderii pe termen scurt și lung. Mulțumim Băncii Mondiale pentru tot sprijinul oferit Republicii Moldova în diverse domenii, inclusiv în asemenea proiecte țintă”, a declarat Igor Munteanu.

Menționăm că cei circa 6 500 de angajați ai CFM, conduși de un apropiat al familiei Dodon, nu și-au primit salariile din luna noiembrie 2020. Datoriile întreprinderii au ajuns astăzi la peste 700 de milioane de lei, iar datoriile pentru salariile angajaților se ridică la 91,6 milioane de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md