12:37:42 19.05.2022
Stiri

DOC // Avocații au revenit în instanțe, dar pun un ULTIMATUM guvernării, care ar trebui îndeplinit până la 30 aprilie

Actualitate 25.01.2022 15:57 Vizualizări1130 Autor: Ziarul National
DOC // Avocații au revenit în instanțe, dar pun un ULTIMATUM guvernării, care ar trebui îndeplinit până la 30 aprilie


Avocații din R. Moldova au renunțat la proteste începând cu data de 25 ianuarie, dar își rezervă dreptul de a reveni la grevă, dacă autoritățile nu vor elabora, până la 30 aprilie curent, un proiect de lege cu privire la fortificarea garanțiilor profesionale a avocatului.

Potrivit unei decizii a Consiliului Uniunii Avocaților din Moldova, instituția va solicita Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități și Ministerului Justiției creeze, până pe 15 februarie curent, un grup de lucru responsabil de modificarea legislației.

Cerințele respective au fost înaintate, după ce avocații s-au arătat nemulțumiți de decizia deputaților care au modificat săptămâna trecută Legea cu privire la avocatură, pentru a preveni accederea în meserie a foștilor procurori și judecători cu activitate reprobabilă.

Fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, susține că nici avocații nu-și doresc ca meseria lor să devină „o gunoiște”, dar și guvernarea ar trebui să acționeze transparent.

„Uniunea Avocaților și-a exprimat regretul pentru modul în care a fost făcut acest amendament, dar ca dovadă că această situație nu este atât de rea pe cât putea să fie este faptul că s-a dispus încetarea protestelor și revenirea avocaților în sălile de judecată și la acțiunile de urmărire penală. Avocații solicită să fie create aceste grupuri de lucru împreună cu Ministerul Justiției și autoritățile interesate pentru elabora actele normative necesare și a crea mecanisme. Noi ne dorim foarte mult acest lucru să se îmtâmple într-un termen restrâns, ca să nu repetăm situația din 2021”, a declarat Oleg Efrim luni-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, prezentă la aceeași emisiune, a confirmat deschidererea actualei guvernări de a discuta cu avocații.

„Atunci când am expediat, la mijlocul săptămânii trecute, un demers către Consiliul Uniunii Avocaților și le-am propus un compromis, am zis că exceptăm infracțiunile de corupție și flagrant. Totodată, noi suntem deschiși să ne așezăm la masă împreună, să creăm un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu reprezentanții breslei și să lucrăm la modificarea Codului de procedură penală, astfel încât să prevedem toate garanțiile și procedurile eferente executării acestei garanții”, a declarat deputata.

Menționăm că Parlamentul a aprobat, săptămțâna trecută, amendamentul la Legea cu privire la avocatură care menține garanțiile privind imunitatea pentru avocați în caz de percheziție, cu excepția actelor de corupție.

Astfel, la percheziția avocatului, acordul Uniunii Avocaților va fi necesar în toate cazurile, cu excepția infracțiunilor de corupere pasivă, activă și trafic de influență și cele flagrante.

De asemenea, în timpul percheziției, va putea fi prezent decanul Baroului sau al unui avocat desemnat de acesta.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.05.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, generalul Scump...

13.05.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putiniștii și libert...

09.05.2022 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // A doua „eliberare”

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți judicioasă decizia autorităților de la Chișinău de a interzice utilizarea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina („Z”, „V” și panglica negru-oranj)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md