17:01:02 04.08.2020
 
Stiri

Avertismentul unui fost PREMIER: „R. Moldova se afundă într-un HAOS. Avem nevoie de opțiune clară de politică externă, geopolitică, care va necesita obligatoriu o reformă profundă a statului, inclusiv o NOUĂ CONSTITUȚIE”

Actualitate 10.06.2020 11:49 Vizualizări578 Autor: Ziarul National
Avertismentul unui fost PREMIER: „R. Moldova se afundă într-un HAOS. Avem nevoie de opțiune clară de politică externă, geopolitică, care va necesita obligatoriu o reformă profundă a statului, inclusiv o NOUĂ CONSTITUȚIE” Facebook


R. Moldova nu are viitor, dacă nu va avea o opțiune clară de politică externă, geopolitică în final, care va defini și politica internă. De această părere este fostul premier Vlad Filat, care avertizează, prin intermediul unei postări publicate pe Facebook, că R. Moldova se afundă încet și sigur într-un „haos” generat de pandemia COVID – 19, dar și de slăbiciunea unui sistem politic și instituțional incapabil să facă față unei crize economice ce va restructura noua arhitectură mondială.

În opinia lui Filat, incertitudinea strategică, care s-a instalat în sistemul internațional, va dura destul de mult, iar efectele sale sunt deocamdată greu de anticipat.

„Posibilele reașezări geopolitice și geoeconomice vor readuce în actualitate vechile sfere de influență, într-un sistem internațional, cel mai probabil multipolar, ai căror actori majori se vor afla, dacă nu în conflict, cel puțin într-o competiție nu doar economică, ci și militară. Pentru R. Moldova, cu o economie fragilă și dependentă de foarte multe lucruri, de la resurse naturale, la piețe de desfacere și tehnologie, cu un deficit înfiorător de securitate, necesitatea unei opțiuni clare în politica externă devine una existențială”, consideră fostul premier.

Astfel, o opțiune clară de politică externă, geopolitică în final, ne va defini și politica internă.

„Parametrii în care ne vom mișca, de la cei culturali și identitari până la cei de sistem, economici și militari, ne vor fi dați de această opțiune pe care trebuie să o facem nu doar la nivel de clasă politică dar, și/mai ales, de cetățeni. O opțiune clar geopolitică va necesita obligatoriu o reformă profundă a statului inclusiv o nouă constituție care să reflecte ce fel de stat vrem și către ce ne îndreptăm. Vine momentul când clasa politică din R. Moldova trebuie să iasă din infantilismul și provincialismul nostru proverbial. Singuri nu vom reuși nimic, iar criza sanitară a dovedit asta arătând, totodată, și cine ne sunt prietenii. Este timpul să decidem noi înainte de a decide alții pentru noi”, a conchis Filat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Petru 10.06.2020 12:08

Sunt deacord, R. Moldova trebuie să iasă din infantilismul și provincialismul nostru proverbial.Pentru aceasta trebuie sa nu mai aiba la conducere prim-ministri corupti ca Filat care lua bani cu valiza de la Sor.Niciodata sa nu mai avem asa politicieni ca Filat in Moldova !

Tarnacop 10.06.2020 12:39

Filea !! eu am pretentii personale - pe mine mai mintit, ca si pe mii de cetateni! Ne dai lectii de moralitate dupa ce ti-ai cerut public scuze de la Plohotniuc ? Intoarce banii BLEGULE - sa nu fii nevoit sa te ascunzi la penitenciarul 13 de cei flamanzi !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md