Autoritățile de la Chișinău speră să ajungă peste exact un an „la discuții privind perspectivele clare de aderare a Republicii Moldova la UE”


Autoritățile de la Chișinău speră să ajungă la discuții privind „perspectivele clare de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană” în luna decembrie 2023, a declarat astăzi Vladimir Cuc, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova, organizat la Chișinău.
Potrivit lui Cuc, actuala guvernare a îndeplinit până acum circa 60 - 65 la sută din angajamentele asumate față de Uniunea Europeană în iunie 2022, atunci când a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE.
„O primă evaluare din partea Comisiei Europene va avea loc în iunie sau iulie, iar în toamnă va fi un raport mare de evaluare a Republicii Moldova ca țară-candidată și sperăm că, în decembrie 2023, vom ajunge la discuții privind perspectivele clare de aderare a Republicii Moldova la UE”, a afirmat secretarul de stat de la MAEIE.
Vladimir Cuc a amintit că autoritățile au elaborat și implementează planul de realizare a celor nouă condiționalități, subliniate de către autoritățile de la Bruxelles, care vizează reforma justiției și lupta anticorupție, administrația și finanțele publice, drepturile omului etc.
CITIȚI și Natalia Gavrilița: „R. Moldova este la o răscruce istorică și e de datoria noastră să folosim această oportunitate. Pentru prima dată de la obținerea independenței avem un adevărat proiect de țară – integrarea europeană”
Provocările ce preocupă autoritățile țin de crizele pe care le parcurge astăzi R. Moldova, inclusiv din cauza situației de securitate din regiune, și care consumă resurse pentru a fi depășite.
„Guvernul și societatea civilă din R. Moldova au făcut multe lucruri bune după ce republica a primit statutul de candidat. Au fost identificate acțiunile și resursele umane necesare pentru a avansa pe calea integrării europene. Îngrijorarea noastră însă nu ține atât de termenele de realizare a angajamentelor, cât de calitatea procesului. Mai bine să se facă lucrurile calitativ decât să se alerge pentru dead-line-uri. Este nevoie să găsim un echilibru între viteză și calitate”, a declarat Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul aceluiași eveniment.
Oficialul european a adăugat că lucrul important la care trebuie să se gândească autoritățile este „cum să avem un sprijin mai mare din partea societății pentru integrarea europeană”.
„Este important să se explice și să se înțeleagă că procesul de integrarea europeană nu este pentru politicieni, ci pentru societate, pentru binele fiecărui om. Când oamenii vor înțelege și vor simți acest lucru cu adevărat, atunci va exista o forță motrică și presiune pozitivă din partea poporului asupra politicului și abia atunci integrarea europeană va fi ireversibilă”, a atenționat diplomatul.
Menționăm că Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova, o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări pe care le are în față Republica Moldova pe calea integrării europene, este organizat de Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politica Externă APE, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).













































































