18:39:07 18.04.2024
Stiri

Atacurile raider din anii 2010 - 2012 asupra sistemului bancar al R. Moldova, cercetate de o comisie de anchetă a Parlamentului

Actualitate 21.07.2020 08:20 Vizualizări2329 Autor: Ziarul National
Atacurile raider din anii 2010 - 2012 asupra sistemului bancar al R. Moldova, cercetate de o comisie de anchetă a Parlamentului


Parlamentul a instituit o Comisie de anchetă pentru investigarea circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări și reasigurări din Republica Moldova, exercitate în perioada anilor 2010-2012.

Este vorba despre preluarea acţiunilor a patru bănci comerciale din Republica Moldova, inclusiv de la „Moldova-Agroindbank”.

Comisia va avea nouă membri. Din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai tuturor fracțiunilor, inclusiv Adrian Lebedinschi (președinte al Comisiei), Bogdat Țîrdea și Nicolae Pascaru – din partea fracțiunii PSRM; deputatul independent Alexandru Oleinic (vicepreședinte al Comisiei); Ludmila Guzun (secretar al Comisiei) – din partea fracțiunii PDM; Dumitru Alaiba – din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM; Vasile Nastase – din partea fracțiunii ACUM PLATFORMA DA. În componența comisiei ar urma să-și delege membrii fracțiunea Partidului Șor și Grupul Parlamentar PRO MOLDOVA.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 120 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile anchetei.

Amintim că despre acest atac raider a vorbit public în 2011 premierul de atunci Vlad Filat, reclamând faptul că nu a fost informat despre acest lucru de către Serviciul de Informații și Securitate.

„A fost o încercare de preluare a acţiunilor a patru bănci comerciale din Republica Moldova. Acţiunea de raider a început cu „Moldova-Agroindbank”. Printr-o decizie a unui arbitraj ad-hoc din Sankt-Petersburg, prin care 27,5% din acţiuni aparţinând la 6 acţionari (2 din Olanda şi 4 din Slovenia), în contul aşa-numitelor datorii s-a luat decizia ca acţiunile să fie transmise către două companii off-shore. Ulterior, printr-o decizie a unei instanţe judecătoreşti de la Căuşeni (cât de straniu ar fi – un asemenea litigiu la Căuşeni trebuia soluţionat), cu viteza luminii, s-a legiferat această decizie a arbitrajului din Sankt-Petersburg – executorul judecătoresc să transfere acţiunile de la acţionarii legali către aceste companii off-shore. (...) Am discutat despre aceasta cu prim-miniştri ai statelor europene care m-au telefonat prieteneşte şi m-au atenţionat că problema este foarte complicată şi se află sub o monitorizare strictă din partea Comisiei Europene şi că vor fi reacţii din partea Uniunii Europene. Nu am reacţionat public, pentru ca să nu creăm panică. În plus, nu aveam instrumentarul necesar. Acum situaţia este stabilizată şi avem instrumentarul necesar. Atunci când avem situaţii când se ajunge deja nu doar să fie cumpăraţi deputaţi sau prim-vicepreşedinţi de partide, atunci când banii au o asemenea influenţă în procesul politic – trebuie adoptate anumite decizii. A fost şi rămâne o situaţie care vizează securitatea naţională”, spunea Vlad Filat în 2011.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md