15:55:35 19.11.2017
Stiri

APĂ la Slobozia Mare! Cei plecați peste hotare au întins o mână de ajutor localnicilor: „Când am văzut apă la robinet în ogradă, am plâns”

Social 01.08.2017 12:40 Vizualizări1256 Autor: Ziarul National
APĂ la Slobozia Mare! Cei plecați peste hotare au întins o mână de ajutor localnicilor: „Când am văzut apă la robinet în ogradă, am plâns” PNUD Moldova
Mătușa Aculina Gârneț din Slobozia Mare, Cahul

Aculina Gârneţ, o bătrânică de 82 de ani din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, trăiește o bucurie de nedescris - are pentru prima dată în viața ei apă la robinetul din curtea casei.

„Când am văzut apă de la robinet în ogradă, am plâns. Am construit această casă și am crescut trei copii. Vă puteți imagina cât de multă apă am cărat pentru mâncare, spălat și alte nevoi, de-a lungul anilor”, spune ea, fericită că, măcar la bătrânețe, a scăpat de această corvoadă.

Calitate îngrijorătoare a apei

Slobozia Mare este un sat din sudul Moldovei, situat la peste 200 km de capitala ţării. Pentru majoritatea locuitorilor, legumele şi păsările crescute în gospodărie sunt principala sursă de hrană. Tocmai de aceea, distanța mare de la sursele de apă a fost întotdeauna o problemă acută.

Deşi opt din zece săteni au apă la robinete, calitatea acesteia este îngrijorătoare. Din cauza ţevilor vechi, apa este ruginită și murdară, iar concentrația de metale este cu mult peste normă.Cei care nu au apă la robinete strâng fiecare strop de ploaie în vase mari pentru a o folosi la treburile casnice. Însă, aceasta nu este deloc o soluţie eficientă.

Generații întregi au cărat apă de la fântână

Ecaterina Chiciuc are 60 de ani şi trăieşte în satul Slobozia Mare de când s-a măritat, la 20 de ani.

În tot acest timp, Ecaterina a adus apă pentru treburile casnice de la fântâna de pe strada vecină. Fiica şi nepotul său au împărtășit aceeași soartă.

Nepoata Ecaterinei, Violeta Tulum, spune că „nu-mi pot imagina cât de grea a fost viaţa bunicii și mamei mele”.Locuitorii și migranții și-ai unit forțele pentru a aduce apa în ogrăzile oamenilor

La fel ca majoritatea satelor din Moldova, Slobozia Mare a pierdut din cauza migrației mai mult de zece la sută din locuitori. În multe cazuri, sătenii au găsit locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, remitențele constituind cea mai importantă sursă pentru existenţa celor rămaşi acasă.

Acum, PNUD Moldova a venit cu o inițiativă care, cu finanţarea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, unește eforturile rezidenților și migranților, pentru a amplifica vocile locale și a identifica soluții practice la problemele persistente.


În Slobozia Mare, locuitorii și migranții şi-au unit treptat eforturile pentru a forma o asociație de băştinaşi, acum un ONG înregistrat oficial. Unul dintre primele lucruri pe care ONG-ul le-a făcut a fost să își asume soluţionarea problemei apei potabile, considerată de comunitate o provocare care necesită rezolvare urgentă.

Însă, lipsea un element-cheie  -  banii. Așa a început prima campanie de colectare de fonduri pentru comunitate. Primăria și Asociaţia de băştinaşi s-au adresat sătenilor și migranților, solicitând contribuţii.Proiect de 27 de mii de euro

Oamenii s-au implicat rapid. În doar trei luni, peste 100 de originari au donat aproape 5 000 de euro. Suma a fost completată cu 2 000 de euro alocaţi de administrația locală și un grant de 20 000 de euro oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

În decurs de o lună, o companie selectată prin licitație publică a realizat lucrările necesare, săpând și schimbând ţevile vechi.

Unii dintre locuitorii satului chiar s-au oferit voluntar să-i ajute pe muncitori și au săpat canale din drum până în curţi.În cazul satului Slobozia Mare, crowdfundingul a fost un experiment care şi-a demonstrat pe deplin eficienţa.

Migranții au contribuit la îmbunătățirea vieții pentru 200 de mii de localnici

Peste 200 000 de persoane din 23 de sate din R. Moldova au beneficiat de proiectul „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de PNUD în Moldova cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul își propune să îmbunătățească infrastructura locală și condițiile de viață. În acest scop, localnicii şi migranţii sunt susţinuţi să îşi unească eforturile pentru a prioritiza principalele probleme cu care se confruntă comunitățile lor şi, împreună cu autorităţile locale și suportul partenerilor de dezvoltare, să soluţioneze aceste probleme.

Până în prezent, au fost investiţi aproape 800 000 de dolari în 18 sate şi 5 oraşe.

Din această sumă, aproximativ 118 000 de dolari sunt contribuţiile donate prin intermediul platformei de crowdfunding de către migranții moldoveni care trăiesc în străinătate.

Alți 214 000 de dolari au fost alocați de autoritățile locale și 460 000 de dolari - de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Text de Tatiana Solonari, PNUD Moldova
Foto: Victor Pictor

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Comentarii
Promo
Promo
Punct de vedere NAȚIONAL
17.11.2017 10:15 Nicolae Negru Să nu dăm capitala pe mâna lui Plahot...

13.11.2017 10:19 Nicolae Negru PD, o resurecție reală sau falsă?

10.11.2017 10:20 Nicolae Negru Cine a lăsat deschisă ușa din spate a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Veți participa, pe 19 noiembrie, la referendumul de demitere a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md