06:51:12 24.05.2024
Stiri

„Apă-Canal Chișinău”, implicată în jocul POLITIC al primarului Ceban? ANRE: Tarifele solicitate sunt de 15 ori mai mari decât cele justificate

Actualitate 08.11.2022 14:35 Vizualizări1781 Autor: Ziarul National
„Apă-Canal Chișinău”, implicată în jocul POLITIC al primarului Ceban? ANRE: Tarifele solicitate sunt de 15 ori mai mari decât cele justificate


S.A. „Apă-Canal Chișinău” solicită Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), după scandalul iscat de primarul capitalei, Ion Ceban, să aprobe tarife exagerate pentru serviciile de apă și canalizare în capitală. ANRE propune o soluție de compromis și avertizează furnizorul de servicii că riscă răspundere, dacă va deconecta apa pentru consumatori.

Reprezentanții de la „Apă-Canal Chișinău” au invocat, în cadrul unei ședințe care a avut loc luni la ANRE, situația critică în care se află la etapa actuală, în special cauzată de „creșterea prețurilor la energia electrică consumată” și a reiterat necesitatea majorării tarifelor pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare pentru anul 2022 până la 23,65 lei/m3. Cifra este cu 10,04 lei/m3 sau cu 73,8% mai mare comparativ cu cele în vigoare.

De partea cealaltă, ANRE demonstrează că agentul economic a avut devieri pozitive în ultimii ani și că tariful solicitat este de 15 ori mai mare decât unul justificat.

„În conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”, au răspuns reprezentanții ANRE.

ANRE subliniază că S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat, în perioada anilor 2019-2021, nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea sau prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, conform prevederilor legale, în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă, fapt care a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive (excedent de venituri) în mărime de 377 de milioane de lei, iar includerea devierilor date în tarifele la apă și canalizare ar genera chiar diminuarea acestora.

De asemenea, ANRE atenționează că pierderile efective suportate de către operator în anul de gestiune depășesc cu mult limitele normative stabilite de cadrul de reglementare: „Valoarea excedentului nu este acceptată de către Agenție în scop tarifar, fiind suportată direct de către întreprindere”.

Pentru a nu expune riscului capacitatea de plată a S.A. „Apă-Canal Chișinău”, ANRE și-a exprimat disponibilitatea examinării oportunității de a eșalona pentru o anumită perioadă devierile tarifare pozitive formate până în anul curent și a recomandat intensificarea acțiunilor de diminuare a pierderilor înregistrate în sistemul public de alimentare cu apă, dar și de îmbunătățire a managementului în administrarea financiară a întreprinderii.

„În vederea excluderii speculațiilor privind eventuale sistări ale serviciului de furnizare cu apă potabilă pentru locuitorii mun. Chișinău, Agenția precizează că orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”, este avertismentul ANRE pentru întreprinderea care asigură cu apă locuitorii capitalei.

Recent, Ion Ceban, primarul capitalei, a cerut un tarif de peste 22 de lei pentru serviciile de apă și canalizare, reclamând faptul că actuala guvernare și-ar dori „falimentarea” SA „Apă-Canal Chișinău”.

„PAS încearcă prin atac-raider preluarea „Apă-Canal Chișinău”. Vor falimentarea acestei întreprinderi strategice pentru R. Moldova și Chișinău. Maia ta a ridicat mânuța pentru Aeroport și BEM. O să răspundeți pentru tot. Dacă o să fie închisă apa, atunci să începeți de la Guvern, Președinție și Parlament… Să se ducă cu ciocălăi în fundul grădinii așa cum au făcut-o bunicii noștri. Nu au obraz”, a țipat Ceban recent în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md