ANUNȚ // Federația Rusă NU mai are nevoie de cetățeni ai R. Moldova trecuți de 55 de ani și FĂRĂ studii superioare


Federația Rusă preconizează să modifice din nou regulile de obținere a unui permis de ședere permanentă pentru migranții sosiți la lucru.
Serviciul Federal de Migrațiune va propune amendarea Legii „Cu privire la statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă”, scrie ria.ru, prin introducerea unui sistem de puncte, potrivit căruia străinilor le va fi acordat permisul de ședere permanentă în această țară.
„Sistemul de puncte pentru obținerea unui permis de ședere în Federația Rusă va permite atragerea în țară a mai multor tineri, profesioniști calificați din străinătate, ocolind cotele pentru permise de ședere temporară în țară”, a declarat șeful Departamentului pe problemele cetățeniei din cadrul Serviciului Federal pentru Migrație al Rusiei, Valentina Kazakova.
„Suntem interesați ca tinerii, profesioniștii străini calificați să opteze pentru șederea permanentă în Rusia, ceea ce va fi o sursă de creștere a numărului populației apte de lucru, în special în anumite regiuni”, a declarat Kazakova în cadrul ședinței din Camera Publică.
În cazul în care amendamentul va fi introdus și adoptat, migranții vor avea două posibilități de a obține permisul de ședere permanentă, scrie viza.md.
În primul rând, cetățeanul străin, care a locuit în baza unui permis de ședere temporară timp de un an în țară, are dreptul să obțină permis de ședere permanentă.
În al doilea rând, va exista un sistem de acumulare a punctelor, potrivit căruia străinilor care vor obține un anumit număr de puncte le va fi acordat un permis de ședere permanentă, ocolind șederea cu permis temporar.
Potrivit proiectului de lege propus, cetățenii vor putea acumula puncte în baza următoarelor criterii: vârstă, educație, cunoașterea limbii ruse, experiență și vechime în muncă sau activitate de întreprinzător, rude apropiate care locuiesc în Rusia și imobil în proprietate.
Cele mai multe puncte străinii le vor acumula datorită vârstei pe care o au și studiilor făcute. Astfel, cele mai multe puncte, 20, sunt prevăzute pentru persoanele cu vârste între 21 și 45 de ani. Cei care au sub 21 de ani sau au peste 45-55 de ani pot conta pe 12 de puncte. Cei cu vârste peste 55 de ani nu obțin niciun punct.
Totodată, străinii vor putea acumula 25 de puncte dacă au grad științific. Cu un punct mai puțin vor avea cei cu studii superioare, cei cu diplomă de Bacalaureat − 18 puncte, cu studii medii – 15. Cei care nu au absolvit școala nu vor primi nici un punct, iar pentru vorbirea fluentă a limbii ruse vor acumula 10 puncte.
Experiența profesională de specialitate în Rusia poate adăuga maximum 15 puncte, dacă persoana respectivă a lucrat cel puțin cinci ani în țară conform calificării sale profesionale, indicate în diplomă. Dacă nu are experiență de muncă în întreprinderile din Federația Rusă, nu se vor acorda puncte, iar cinci ani de activitate antreprenorială în Rusia vor însemna 15 puncte.
În cazul în care o persoană a primit pe teritoriul Rusiei educație profesională sau are rude apropiate (soți, părinți, copii, frați, surori, părinți adoptivi), cetățeni ai Federației Ruse, și are în proprietate imobile acolo, va primi câte cinci puncte pentru fiecare din cele enumerate mai sus.
Pentru a deveni cetățean al Federației Ruse, un străin trebuie să acumuleze cel puțin 65 de puncte.









































































