AMALGAMARE // Aproape 90% din localitățile R. Moldova au mai puțin de 5 000 de locuitori: Soluția autorităților pentru a exclude „fragmentarea excesivă a localităților” și a oferi populației servicii de calitate


Aproape 90% din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I ale R. Moldova au o populație redusă, sub 5 000 de locuitori, iar administrația publică locală este extrem de fragmentată și subdezvoltată.
Pentru excluderea fragmentării excesive ale localităților, Guvernul propune amalgamarea teritorială voluntară, care va spori capacitatea instituțională și financiară a administrației publice locale, iar în rezultat autoritățile vor furniza cetățenilor servicii mai calitative și mai accesibile.
CITIȚI și Viorel Furdui, directorul executiv al CALM: „Din ce cauză se depopulează satele? Din cauza primăriilor? Sau invers: datorită primăriilor, în sate se mai păstrează o speranță. Acest stat se ține anume pe primari, pe energia lor”
Metodologia de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale, care descrie întreg procesul, stabilește criteriile și condițiile pentru realizarea acesteia, a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.
Guvernul anunță că va susține localitățile amalgamate prin acordarea surselor financiare pentru stimularea bugetelor. De asemenea, localitățile vor beneficia de suport financiar pentru dezvoltarea infrastructurii și pregătirea procesului de amalgamare voluntar, în acest sens fiind planificate 250 de milioane de lei.
Metodologia amalgamării voluntare a fost elaborată cu sprijinul Elveției, prin intermediul proiectului „Mă implic”, implementat de Skat Consulting, cu contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).









































































