01:04:59 20.07.2024
Stiri

Ai mereu mâinile și picioarele reci? Nu este de vină doar circulaţia. Cauzele pot fi numeroase

Actualitate 21.11.2023 08:32 Vizualizări1093 Autor: Ziarul National
Ai mereu mâinile și picioarele reci? Nu este de vină doar circulaţia. Cauzele pot fi numeroase


Mâinile şi picioarele reci se manifestă, de obicei, ca o senzație de răceală la nivelul extremităților. Medicii spun că nu reprezintă în cele mai multe cazuri un semn de îngrijorare, mai ales în rândul persoanelor tinere.

Una dintre cauzele frecvente ale picioarelor reci este circulația deficitară. Atunci când fluxul de sânge către extremități este afectat, acest lucru poate duce la o lipsă de căldură la nivelul picioarelor.

Astfel, afecțiuni precum boala arterială periferică sau diabetul pot contribui la reducerea circulației, făcând picioarele vulnerabile la senzația de frig. De asemenea, expunerea prelungită la temperaturi scăzute sau purtarea de pantofi strâmți care restricționează fluxul sanguin pot contribui la acest disconfort.

Nervozitatea sau anxietatea pot fi, de asemenea, asociate cu picioarele reci. Expresia „picioare reci” este adesea folosită pentru a descrie un sentiment de anxietate sau îndoială, în special înaintea unui eveniment sau a unei decizii importante.

În aceste cazuri, răceala este mai degrabă psihologică decât fizică, reflectând răspunsul organismului la stres sau teamă. Această reacție emoțională poate fi însoțită de palme transpirate, ritm cardiac accelerat și o senzație propriu-zisă de răceală în picioare.

O altă cauză potențială a picioarelor reci este anemia. Anemia este o afecțiune caracterizată prin lipsa celulelor roșii din sânge sau a hemoglobinei, care poate afecta capacitatea organismului de a transporta oxigenul în mod eficient. Atunci când nu ajunge suficient oxigen la extremități, aceasta poate cauza senzația de frig la picioare. Alte simptome comune ale anemiei sunt oboseala, slăbiciunea și paloarea.

În unele cazuri, dezechilibrul hormonal poate contribui la picioarele reci. Tulburările tiroidiene, de exemplu, pot afecta metabolismul și circulația, ceea ce poate duce la o senzație de răceală la nivelul extremităților. Modificările hormonale din timpul menopauzei pot fi, de asemenea, un factor, deoarece fluctuațiile nivelului de estrogen pot afecta circulația și reglarea temperaturii


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md