14:01:41 28.03.2024
Stiri

CRIZA MEDICAMENTELOR // Amenzi USTURĂTOARE pentru șase firme farmaceutice

Anticorupție 10.05.2016 15:17 Vizualizări2295 Autor: Galina Munteanu
CRIZA MEDICAMENTELOR // Amenzi USTURĂTOARE pentru șase firme farmaceutice


Șase agenți economici din R. Moldova au fost sancționați de către Consiliul Concurenței după ce au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să livreze integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din R. Moldova. Este vorba despre „DitaEst Farm” S.R.L., „Esculap-Farm” S.R.L., „Medeferent Grup” S.R.L., „SanFarm Prim” S.A., „Metatron” S.A. și „R&P Bolgar Farm” S.R.L., firme care au fost amendate, în total, cu peste 17 milioane de lei.

„Evident că întreprinderile depun efort considerabil pentru a-și dezvolta activitatea. Dar nu este corect de a pune pe același cântar obținerea unor profituri materiale și sănătatea oamenilor. Refuzul unor companii farmaceutice contractate de a livra medicamente disponibile în spitale, pentru că va fi afectată profitabilitatea activității acestora, fără a ține cont că se pune în pericol viața oamenilor, este abuziv”, se precizează într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenței.

Amintim că, la sfârșitul anului 2014, mai mulţi agenți economici au încetat livrarea medicamentelor către spitalele din republică şi au cerut majorarea preţurilor cu peste 20 la sută. Aceștia invocau argumentul că majoritatea medicamentelor provin din import, iar livrarea la preţul contractual, stabilit anterior, i-ar duce la faliment, din cauza deprecierii leului.

În consecinţă, instituţiile medicale au rămas fără preparate, pacienţii fiind obligați să le procure din banii proprii, chiar dacă aveau asigurare medicală.

Anterior, Ziarul NAȚIONAL a scris despre despre firmele farmaceutice care au provocat la începutul anului 2015 criza medicamentelor și care rămăseseră nesancționate.

După ce au încheiat contracte de livrare a preparatelor medicale în valoare de sute de milioane de lei, agenții economici au anunțat că nu vor aduce medicamentele până nu li se va plăti mai mult. Drept urmare, spitalele din republică s-au pomenit cu depozitele goale, iar pacienții au trebuit să scoată bani grei din buzunare pentru a-și procura medicamentele pe care ar fi trebuit să le primească gratuit.

La jumătate de an de la criza medicamentelor, niciunul dintre agenții economici care au provocat-o nu a fost sancționat, continuând să vândă statului preparate medicale, unele de o calitate îndoielnică.

În martie 2015, atunci când ne aflam în plin scandal provocat de lipsa de medicamente în spitale, responsabilii de la Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), managerii de spitale și premierul de atunci, Chiril Gaburici, promiteau că boicotul companiilor farmaceutice nu va trece nesancționat. Pentru nerespectarea prevederilor contractuale de a livra medicamente, aceste firme urmau a fi sancționate cel puțin prin introducerea în lista de interdicții a Agenției de Achiziții Publice, ceea ce le-ar fi blocat dreptul de a mai participa la licitații publice.

Chiar se pregătea lista cu firmele farmaceutice care au sfidat prevederile contractuale, dar, până la urmă, din cele vreo zece companii, doar două au primit interdicții de a mai participa la licitații, dar și acestea au fost scoase din „lista neagră” a APP la câteva zile de la sancționare.

„Dita EstFarm”, sancționată acum de Consiliul Concurenței (CC), este una dintre cele mai mari companii farmaceutice din republică, cu licitații câștigate în valoare de sute de milioane de lei anual. Pe 27 martie anul trecut, urmare a scandalului medicamentelor, Agenția de Achiziții Publice a decis să includă firma în lista de interdicții pentru participarea la licitații publice până în martie 2018.

Peste doar patru zile, pe 31 martie, AAP și-a suspendat decizia, iar compania farmaceutică cu angajamente neexecutate față de mai multe spitale din republică s-a apucat din nou să participe la licitații și chiar să câștige câteva sute de tendere.

Mai mult decât atât, contrar normei legale, „Dita EstFarm” a câștigat 16 licitații chiar și în timpul celor patru zile de „prohibiție”.

În aceeași zi în care AAP a decis să sancționeze „Dita EstFarm”, în „lista neagră” a Agenției a intrat și compania farmaceutică de stat „Sanfarm-Prim”, și ea sancționată acum de CC.

Motivul sancționării este „neexecutarea clauzelor contractuale”. La fel ca și firma concurentă, întreprinderea cu capital de stat urma să aibă interdicție de participare la licitații timp de trei ani.

Pe 21 septembrie 2015, AAP însă și-a suspendat și această decizie. Și, la fel ca și în cazul firmei concurente, „Sanfarm-Prim” a reușit, în mod inexplicabil, să câștige patru licitații în perioada de interdicție, cea mai scumpă dintre care, în valoare de 505 mii de lei, organizată de Agenția Medicamentului, pentru procurarea de vaccinuri.

La fel ca și „Dita EstFarm”, „Sanfarm-Prim” a atacat în judecată decizia APP, doar că spre deosebire de firma concurentă, care a fost scoasă din „lista neagră” peste doar patru zile, decizia de suspendare a interdicției de participare la licitații a fost luată abia peste șase luni. Asta chiar dacă Ministerul Sănătății a depus încă în mai curent o cerere în judecată în care a solicitat suspendarea executării deciziei APP de includere a companiei în lista de interdicții.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md