Agenda de Reforme 2025 - 2027: Cum va cheltui Guvernul cele 1,9 miliarde de euro oferite de UE


Guvernul își propune să implementeze, până în 2027, un număr de 56 de reforme și 153 de măsuri concrete cu cei 1,9 miliarde de euro oferiți de Uniunea Europeană în tranșe, în funcție de progresele înregistrate în implementarea obligațiilor asumate.
Potrivit Agendei de Reforme 2025 - 2027, aprobate astăzi de Cabinetul Recean, măsurile sunt structurate pe șapte piloni - competitivitatea economică și sprijinirea sectorului privat, conectivitatea și infrastructura digitală, guvernanța economică, capitalul social, tranziția verde și capitalul natural, securitatea și eficiența energetică, valorile fundamentale - și sunt menite să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, să sporească competitivitatea economică și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.
„Aceste resurse financiare semnificative au devenit disponibile pentru Republica Moldova datorită avansării pe calea europeană și ne vor ajuta cât mai repede să construim un model economic nou – bazat pe valoare adăugată, productivitate ridicată, tehnologii avansate și inovație. Cele două componente ale Planului de Creștere - agenda de reforme și investițiile - vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari, calitate bună a vieții așa cum o vedem în Uniunea Europeană”, a menționat premierul Dorin Recean în cadrul ședinței Guvernului.
Potrivit prim-ministrului, datorită reformelor implementare, companiile vor avea acces mai ușor la finanțare, serviciile publice vor deveni mai rapide și mai transparente, școlile și spitalele vor fi modernizate, iar infrastructura rutieră și cea digitală vor fi extinse și îmbunătățite.
De asemenea, vor fi adoptate măsurile necesare pentru reducerea consumului de energie și stimularea investițiilor în surse regenerabile, contribuind astfel la diminuarea cheltuielilor pentru energie și la protejarea mediului.
În aceeași ședință de Guvern, a fost aprobată semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în contextul în care Planul de Creștere are două componente - 400 de milioane de euro grant, bani gratuiți din partea UE, și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi în condiții foarte avantajoase. O parte din împrumut va fi direcționat în proiecte investiționale, iar altă parte - ca suport bugetar pentru plata pensiilor, indemnizațiilor și compensațiilor.
Perioada în care împrumutul urmează a fi restituit este de 40 de ani, iar primii 10 ani constituie perioada de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut.









































































