14:54:00 22.05.2019
 
Stiri

AFACERE // Sfoară ECOLOGICĂ pentru legatul viței-de-vie, produsă în R. Moldova: UE a ajutat un antreprenor de la Tiraspol

Economie 19.11.2018 16:18 Vizualizări1028 Autor: Ziarul National
AFACERE // Sfoară ECOLOGICĂ pentru legatul viței-de-vie, produsă în R. Moldova: UE a ajutat un antreprenor de la Tiraspol

Legi lăstarii de viță-de-vie la începutul sezonului agricol, iar la finalul acestuia sfoara se risipește și se descompune în sol.

Soluția vine de la Andrei Climenco, un antreprenor din Tiraspol care produce sfoară ecologică pentru palisarea viței-de-vie, după ce a beneficiat de finanțare de la Uniunea Europeană, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Datorită tehnologiei inovative utilizate de producător, sfoara este sută la sută ecologică. Mai mult, la sfârșitul sezonului agricol se risipește la o simplă atingere și se descompune în sol, scutind agricultorii de munci suplimentare.

Andrei Climenco este inginer de profesie, iar ideea de a se lansa în business i-a venit după o discuție cu un fost angajat al uzinei metalurgice, unde pe timpuri se producea sfoară pentru agricultură. A muncit aproape un an la elaborarea planului de afaceri, perioadă în care a studiat tehnologia de producere și posibilele piețe de desfacere.

Ca să obțină finanțarea de care avea nevoie, a participat la un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, anunțat de UE prin intermediul PNUD. Cu banii obținuți, 9 350 de euro, a procurat materia primă și utilajele de care avea nevoie. Cu eforturi proprii a reparat și modernizat câteva strunguri la care muncesc astăzi cinci angajați.

Sfoara pe care o produce este fabricată dintr-un fir de metal prelucrat la o anumită temperatură și acoperit cu hârtie din celuloză. La sfârșitul sezonului agricol, aceasta se descompune și se risipește în sol, fără de a fi nevoie ca muncitorii să taie fiecare fir de legat. Toate materialele utilizate în producere sunt biodegradabile și contribuie la fertilizarea solului, afirmă producătorul. Fermierii procură sfoara în set cu un dispozitiv de import, care face nod din sfoară preț de câteva secunde.

Pe moment, Andrei Climenco este singurul producător de sfoară metalică biodegradabilă în regiune.

„Sfoara este utilizată nu doar la legatul viței-de-vie, al legumelor și pomilor mici, dar și al plantelor de seră sau celor de cameră”, spune antreprenorul. Tot ce produce întreprinderea este vândut la piețele agricole din stânga Nistrului, dar și marilor producători de struguri.

La distanța de aproape doi ani de la lansarea afacerii, tânărul antreprenor își propune să ajungă și pe piețele din Chișinău și centre raionale, dar și la agricultorii din afara țării. Pentru a-și promova marfa, participă la majoritatea expozițiilor specializate care au loc la Chișinău. În paralel, continuă să își dezvolte afacerea, inclusiv prin producerea propriului dispozitiv pentru înnodarea sforilor.

Andrei Climenco este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13 500 de euro din partea UE pentru a-și crea sau dezvolta o afacere.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md