21:50:24 16.01.2022
Stiri

ADEVĂRATUL SCOP al vizitei lui Kozak la Chișinău. Nicolae Negru: „Kozak a urzit un nou plan, similar celui din 2003… Moscova vrea să oprească „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influență” a Rusiei spre UE și România”

Actualitate 11.08.2021 09:39 Vizualizări8016 Autor: Ziarul National
ADEVĂRATUL SCOP al vizitei lui Kozak la Chișinău. Nicolae Negru: „Kozak a urzit un nou plan, similar celui din 2003… Moscova vrea să oprească „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influență” a Rusiei spre UE și România”


Moscova ar urzi un nou plan de federalizare a R. Moldova, similar celui din 2003, dar fără a folosi cuvântul „federalizare”. Astfel, prin trimiterea la Chișinău a șefului adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, se încearcă găsirea unui compromis pentru a opri „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influență” a Rusiei spre UE și România. De această părere este editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.

Potrivit lui Negru, pe agenda bilaterală a a Federației Ruse și Republicii Moldova s-au acumulat mai multe probleme, dar niciuna dintre ele nu e atât de urgentă pentru Rusia, încât Putin să-l trimită pe Kozak la Chișinău.

„În relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au adunat mai multe probleme stringente, începând cu staționarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, enormul depozit de armament și muniții de la Cobasna, care e și o bombă ecologică, reglementarea politică a conflictului transnistrean, accesul produselor moldovenești pe piața Rusiei, situația cetățenilor noștri care muncesc în Rusia etc. Dar niciuna din ele nu e atât de urgentă pentru Rusia, încât Putin să-l trimită pe Kozak la Chișinău”, a menționat Nicolae Negru.

În opinia sa, există o problemă care neliniștește foarte mult Moscova.

Citește și: Maia Sandu explică de ce se va întâlni cu trimisul lui Putin la Chișinău

„E vorba despre simpatiile geopolitice ale alegătorilor moldoveni de pe partea dreaptă a Nistrului, care înclină tot mai mult spre Europa, în timp ce transnistrenii, orientați în majoritatea lor spre Rusia, nu participă la alegeri. De aceea, forțele politice prorusești din Republica Moldova au tot mai puține șanse să ajungă la putere în Chișinău, după cum au arătat și alegerile prezidențiale, și recentele alegeri parlamentare.

Citește: Șeful adjunct al administrației Președinției Federației Ruse, Dmitri Kozak, vine miercuri la Chișinău, fiind primul oficial străin care ajunge în R. Moldova după învestirea noului Guvern

Kozak a urzit un nou plan, similar celui din 2003, de includere a raioanelor separatiste în câmpul electoral al Republicii Moldova, pe care dorise să-l realizeze cu ajutorul alianței ACUM-PSRM. El speră acum că, prin intermediul unui partid proeuropean, cum e PAS, având și sprijinul lui Frank-Walter Steinmeier de la Berlin, planul său de federalizare, fără a folosi cuvântul federalizare, a Republicii Moldova va fi acceptat de SUA și UE. Moscova are nevoie de o reglementare transnistreană care să oprească „deriva” Republicii Moldova din „sfera de influență” a Rusiei spre UE și România.

Iată de ce vine Kozak la Chișinău și iată de ce la întâlnirea sa cu Maia Sandu va participa nu numai ministrul de Externe, Nicu Popescu, ci și viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski”, a conchis Nicolae Negru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Răbdare și discernământ

10.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre „dezvăluiri” ...

07.01.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // A conspirat Tokaev c...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md