08:32:37 18.01.2019
 
Stiri

Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, RATIFICAT: Încă 80 de milioane de euro pentru interconectarea energetică a celor două maluri ale Prutului

Economie 20.07.2018 17:00 Vizualizări1268 Autor: Ziarul National
Acordul de împrumut dintre R. Moldova și BERD, RATIFICAT: Încă 80 de milioane de euro pentru interconectarea energetică a celor două maluri ale Prutului
Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) privind implementarea proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I” a fost ratificat astăzi de Parlament prin votul a 65 de deputați.

Acordul prevede acordarea unui împrumut de 80 de milioane de euro Republicii Moldova, bani care vor fi ultilizați pentru construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România.

Termenul Acordului este de 18 ani, inclusiv perioada de graţie de 3 ani.

Menționăm că proiectul de interconectare asincronă a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel din România va costa 270 de milioane de euro. Câte 80 de milioane de euro reprezină împrumuturi de la BEI, acordul giind ratificat săptămâna trecută, și de la BERD, alte 70 de milioane – de la Banca Mondială și 40 de milioane de euro vor fi oferite ca grant de către UE.

Proiectul prevede construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, inclusiv o staţie BtB în Vulcăneşti, o linie de transport de 400 kV între Vulcăneşti şi Chişinău, extinderea staţiei de transformare din Chişinău şi extinderea staţiei Vulcăneşti de 400 kV.

Autoritățile planifică să recupereze investiţia din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice.
Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

11.01.2019 09:17 Nicolae Negru Cine și de ce disprețuiește geopolitica?

08.01.2019 09:45 Nicolae Negru Intelectualii și alegerile parlamentare

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md