07:11:46 03.12.2021
Stiri

ACORD // R. Moldova va participa, până în anul 2027, la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”

Actualitate 27.10.2021 10:58 Vizualizări662 Autor: Ziarul National
ACORD // R. Moldova va participa, până în anul 2027, la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”


Premierul Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel, comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, au semnat astăzi, la Bruxelles, Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027.

Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea, iar Republica Moldova obține, prin acest acord, drepturi de participare similare statelor membre ale UE, ceea ce îi va permite să coopereze şi concureze în calitate de partener egal în toate concursurile anunțate în cadrul Programului „Orizont Europa”.

Din 2014 și până în prezent, Republica Moldova a beneficiat de 7,4 milioane de euro în cadrul programului Orizont 2020. Rata de succes a proiectelor eligibile în cadrul programului este de 14 procente, fiind superioară mediei statelor asociate din regiune.

Programul-cadru „Orizont Europa” se bazează pe trei piloni care se completează și sunt interconectați. Primul pilon sprijină excelența științifică în cercetarea fundamentală și dezvoltarea tinerilor talente în domeniile cercetării și inovării. Al doilea pilon susține cercetarea care abordează provocări societale și tehnologii industriale în domenii precum sănătatea, securitatea, tehnologiile digitale și tehnologiile generice esențiale, clima, energia și mobilitatea, aprovizionarea cu alimente și resursele naturale și garantează că întregul proces de cercetare și inovare este finanțat și încorporat în problematica provocărilor globale. Al treilea pilon se axează pe intensificarea inovării prin instituirea Consiliului european pentru inovare și sprijină antreprenoriatul axat pe cercetare.

Cei trei piloni sunt susținuți de activități de consolidare al spațiului european al cercetării prin extinderea participării, răspândirea excelenței, reformarea și consolidarea sistemului european de cercetare și inovare.

Participarea Republicii Moldova la programele-cadru ale Uniunii Europene reprezintă o cale de internaționalizare a sistemului național de cercetare și inovare, precum și de asigurare a procesului de integrare în spațiul european de cercetare.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat la eveniment că Republica Moldova este interesată să participe în continuare la proiectele europene ce vizează educația digitală, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și valorificarea potențialului tinerilor antreprenori- Alianța Europeană pentru Ucenicie, dar și la programele Youth4Youth, Erasmus+ și Corpul european de solidaritate care va permite studenților să lucreze și să obțină noi abilități profesionale în timp ce studiază.

Natalia Gavrilița și Mariya Gabriel au subliniat, de asemenea, importanța asocierii Republicii Moldova la noul Program „Europa Creativă” și participarea la proiectul EU4Culture, care urmărește elaborarea unor strategii de dezvoltare culturală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md