05:42:19 23.06.2021
 
Stiri

Acord de cooperare dintre BNM și BNR. Mugur Isărescu: „Noul acord urmărește dezvoltarea și EXTINDEREA cooperării, inclusiv prin schimb de informații, pentru a promova siguranța sistemelor financiar-bancare din R. Moldova și din România”

Actualitate 11.06.2021 13:59 Vizualizări1407 Autor: Ziarul National
Acord de cooperare dintre BNM și BNR. Mugur Isărescu: „Noul acord urmărește dezvoltarea și EXTINDEREA cooperării, inclusiv prin schimb de informații, pentru a promova siguranța sistemelor financiar-bancare din R. Moldova și din România”


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și cel al Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, au încheiat vineri, 11 iunie 2021, un nou acord de cooperare.

Obiectivul noului Acord de cooperare, semnat la București, îl constituie dezvoltarea și extinderea colaborării în domeniile de interes reciproc, în vederea promovării unei bune funcționări a sistemelor financiar-bancare din România și Republica Moldova.

Noul acord extinde cooperarea în materie de consolidare a capacităților instituționale în domenii precum supravegherea bancară, gestiunea situațiilor de criză, activitatea prestatorilor de servicii de plată și a emitenților de monedă electronică, infrastructurile pieței financiare, operațiunile cu numerar, prevenirea și combaterea contrafacerii și falsificării de monedă, combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, statistică, precum și supravegherea aplicării sancțiunilor internaționale incidente domeniului financiar-bancar.

„Pe parcursul anilor, colaborarea cu Banca Națională a României a avut o contribuție remarcabilă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. În special, suntem foarte recunoscători colegilor de la BNR, care alături de colegii de la banca centrală a Regatului Țărilor de Jos, au oferit o asistență valoroasă în cadrul proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare. Acest sprijin a contribuit la alinierea legislației bancare a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, la implementarea eficientă a noului cadru legal și dezvoltarea capacităților de supraveghere în cadrul BNM”, a menționat Octavian Armașu în cadrul evenimentului organnizat la București.

„Noul acord urmărește dezvoltarea și extinderea cooperării inclusiv prin schimb de informații, pentru a promova siguranța și buna funcționare a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova și din România. Valorile europene reflectate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe care Republica Moldova l-a semnat în luna iunie 2014, se regăsesc și în parcursul și progresele Băncii Naționale a Moldovei, ca urmare a numeroaselor proiecte de dezvoltare a capacităților, prin strânsă colaborare cu BNR și alte bănci centrale”, a adăugat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

Menționăm că noul acord de colaborare între băncile centrale de la Chișinău și București îl înlocuiește pe cel precedent, semnat pe 27 iulie 2001, care a avut drept scop cooperarea privind schimbul reciproc de informaţii şi desfăşurarea de inspecţii bancare în vederea creşterii eficienţei şi asigurării unei supravegheri bancare pe baze consolidate, ca urmare a multiplelor transformări în cadrul de reglementare aferent sectorului bancar atât la nivel național, cât și internațional.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md