16:58:49 25.07.2024
Stiri

„Acesta este un pas semnificativ în calea R. Moldova către UE și către o Europă mai puternică și unită”: Maia Sandu salută decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Reacții de la Bruxelles

Actualitate 15.06.2024 17:38 Vizualizări845 Autor: Ziarul National
„Acesta este un pas semnificativ în calea R. Moldova către UE și către o Europă mai puternică și unită”: Maia Sandu salută decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Reacții de la Bruxelles


Președinta Maia Sandu a salutat, sâmbătă, decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.

„Sunt încântată să salut anunțul președinției belgiene a UE despre primele conferințe interguvernamentale cu R. Moldova și Ucraina din 25 iunie. Acesta este un pas semnificativ în calea R. Moldova către UE și către o Europă mai puternică și unită”, a scris Maia Sandu pe platforma X.

.


Președintele Consiliului European, Cahrles Michel, a punctat, cu referire la deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE, că oficialii de la Bruxelles „își respectă promisiunile”.

„Salut acordul de principiu privind cadrele de negociere pentru negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova. Așteptăm cu nerăbdare primele conferințe interguvernamentale cu ambele state. Ne respectăm promisiunile și vă vom sprijini pe drumul de aderare în calitate de membru cu drepturi depline al UE”, a afirmat Cahrles Michel.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE ne va fi „alături”: „Felicitări Ucrainei și R. Moldova. Acesta este un pas uriaș înainte în parcursul dumneavoastră către UE. Comisia Europeană va fi alături!”.

„Salut acest pas important. Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE. Parlamentul European va continua să lucreze îndeaproape cu ambele țări în vederea aderării la UE”, a afirmat și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE, în cadrul căreia vor fi deschise oficial negocierile de aderare a statului nostru la Uniunea Europeană, va avea loc pe 25 iunie curent, a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Potrivit oficialului de la Chișinău, ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

„Drept urmare, pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim președinției belgiene pentru această veste bună!", a scris Cristina Gherasimov pe Facebook.

Amintim că R. Moldova a depus cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022, a devenit stat candidat la aderare în iunie 2022, iar în decembrie 2023 Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova după îndeplinirea recomandărilor rămase restante, care țineau de reforma justiției. În luna mai curent, după desemnarea unui procuror general, R. Moldova a raportat îndeplinirea tuturor restanțelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md