20:41:23 16.05.2021
 
Stiri

Această reacție adversă apărută după vaccinul anti-COVID poate indica faptul că ai fost deja infectat

Actualitate 04.05.2021 18:59 Vizualizări997 Autor: Ziarul National
Această reacție adversă apărută după vaccinul anti-COVID poate indica faptul că ai fost deja infectat


Un posibil semn că ai trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2, virusul care determină boala COVID-19, ar putea fi umflarea ganglionilor limfatici axilari după vaccin, arată un nou studiu.

Printre cele mai frecvente reacții adverse după vaccinarea anti-COVID se numără febra, oboseala, durerile musculare și articulare. Iar aceste simptome par să fie specifice și pacienților infectați cu noul coronavirus.

O infecție cu SARS-CoV-2 avută înainte de vaccinare ar putea să fie asociată cu un risc mai crescut de inflamare a ganglionilor limfatici axilari după primirea vaccinului, spun autorii studiului publicat pe medrxiv.org, dar care nu a fost încă revizuit de comunitatea științifică.

Cercetătorii de la trei spitale din Marea Britanie au rugat personalul medical să completeze un chestionar după primirea vaccinului anti-COVID Pfizer. Dintre cei 974 de respondenți, 265 au declarat că fuseseră anterior infectați cu virusul SARS-CoV-2, aspect relevat prin testul de anticorpi sau testul RT-PCR înainte de vaccinare.

Femeile și persoanele mai tinere au raportat că au avut simptome mai severe și de mai lungă durată ale bolii.

Aproximativ 4% dintre cei care au trecut prin infecție și s-au recuperat s-au confruntat, după vaccinarea anti-COVID, cu umflarea ganglionilor limfatici axilari. Spre comparație, doar 1% dintre cei care nu trecuseră prin infecție au raportat această reacție adversă după vaccinare.

Mai mult, 8% dintre cei care trecuseră prin infecție anterior au avut febră după vaccinul anti-COVID, în comparație cu doar 2% dintre cei care nu avuseseră infecția.

Durerile musculare și oboseala au fost de asemenea raportate cu o frecvență crescută. Aproape 30% dintre cei care fuseseră anterior infectați au raportat dureri musculare și oboseală și după primirea vaccinului anti-COVID. În comparație, doar 15% dintre cei care nu fuseseră infectați au avut aceste reacții adverse după vaccinare.

Durerea la locul injecției și simptomele gastrointestinale (greață, diaree) au fost raportate la același nivel, în ambele grupuri.

Dintre cei 265 de participanți care avuseseră anterior infecția cu SARS-CoV-2, un număr de 30 au raportat că au avut simptome de COVID lung, adică au prezentat manifestări timp de câteva luni de la vindecare. Însă sindromul COVID lung nu a fost asociat cu reacții adverse mai severe după vaccinare.

Surse: medscape.com, medRxiv, „Previous COVID-19 infection but not Long-COVID is associated with increased adverse events following BNT162b2/Pfizer vaccination”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md